dimarts, 16 de novembre del 2021

ESGLÉSIA DE VENTAJOLA, ADVOCADA A L'APÒSTOL SANT TOMÀS. PUIGCERDÀ.

 

El Vicent Miralles Tortes, pública fotografies de l’església parroquial de Ventajola, advocada a el Apòstol Sant Tomàs, al terme de Puigcerdà, a la comarca de la Cerdanya jussana, a la Vegueria eternament “ in pectore “ dels Pirineus.




La Rosa Maria Asensi i Estruch , el  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992 = i l’ Enric Ventosa i Serra,  escriuen de l’església de Sant Tomàs de Ventajola, a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0722201.xml


Edifici d’una sola nau capçat a llevant per un absis semicircular, que ha sofert diverses reformes i modificacions. La planta de l’església és bastant regular, però lleugerament més ampla als peus.


Els murs no arriben als 80 cm de gruix; l’aparell és irregular, fet de pedres sense desbastar, formant rudimentàries filades amb grans juntes de morter de calç entre les pedres; tot plegat conforma un parament característic de les construccions del segle XI.

 

A l’exterior, l’absis presenta decoració de tipus llombard amb parelles d’arquets cecs separats per lesenes; d’aquests arquets només se’n conserven cinc d’originaris, la meitat dels que havia tingut, a causa d’una reconstrucció feta al segle passat. Actualment, però, en té sis ja que s’ha completat una parella en la restauració dels anys 70, durant la qual també s’arrebossà el parament exterior tot tapant-lo. Interiorment, l’absis és cobert amb volta de quart d’esfera.

 



La porta d’entrada és oberta en el mur meridional, i va ser refeta a la darreria del segle passat amb un arc fet de pedres granítiques; també en aquest mateix mur s’afegí una capella lateral i una sagristia, la qual amaga parcialment l’absis.

 

En un moment indeterminat es van realçar aproximadament 1,5 metres  les parets de la nau i es cobrí l’edifici amb una volta de perfil semicircular feta de rajols, sota coberta d’entramat de fusta.

 

El campanar d’espadanya de dos ulls, d’època moderna, s’alça en el mur de ponent.




La visitaven “ la parella romànica”

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/05/sant-tomas-de-ventajola-puigcerda-baixa.html


S’hi venera una bonica marededéu de tradició romànica, reproducció de la talla que va desaparèixer en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República l’any 1936.




el que és causa de la causa, és causa del mal causat”, la pèrdua irreparable del patrimoni històric i artístic, està en aquella acció criminal – mai castigada, ni àdhuc reconeguda -  duta a terme pels sediciosos feixistes, amb el recolzament de la Jerarquia Catòlica de l’època.