dimecres, 24 de novembre del 2021

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA MUNTANYA. CAREGUE. RIALP. EL PALLARS SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE “ DELS PIRINEUS

 

Patrimoni Gencat explica que aigües  amunt del riu Caregue, poc més enllà del poble de Caregue (a 1.154 metres  d'altitud), hi ha el santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, (patrona de la vall d’Àssua),  refet en època moderna.




Fotografia Montserrat Anguila Presas


 

Es tracta d'un edifici  de planta rectangular, amb una coberta a doble vessant coronada per un campanar d'espadanya. Té adossats dos edificis que no formen part de la capella, però que s'integren dins un mateix volum. Les parets són de maçoneria amb fang i arrebossades exteriorment amb morter de calç i coronades amb voltes que serveixen per a suport de la coberta a base d'una estructura de fusta i pissarra.


La llegenda sobre la imatge de la Mare de Déu que acull aquest santuari, diu que la va trobar un pastor i que va intentar dur-la cap al poble i no ho va aconseguir. Va ser per això que varen construir l’església.

 

L'aplec de la Mar de Déu se celebra el diumenge de Sant Cogesma per la segona Pasqua. També s'hi acudeix en romiatge el dia 16 d'agost, en que es fa la festa major.

 

A l'interior conserva un retaule i una còpia de la imatge de la Mare de Déu de la Muntanya feta per l'artista pallarès Josep Calvet, conegut amb el sobrenom de "Terrisses". Ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i el lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com , la misogínia està tant incardinada per arreu, que bona part de les persones no la saben veure, oi?.

 

 La imatge original data del segle XIII i es troba al Museu Diocesà de la Seu d'Urgell des de 1986


https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Lleida&ver=220#tgv

Localidad: Caregue. Siglo de la Imagen: XII





Observaciones: Actualmente en Museo.Muestra 4 dedos


https://www.turisrialp.cat/web/cultura/mare-de-deu-de-la-muntanya-de-caregue/


La Mare de Déu de la Muntanya (patrona de la vall d’Àssua), refeta en època moderna

 

Sobre un espaiós replà, solitària, propera a un torrent però molt enlairada respecte al riu que baixa de la font Blanca.

 

El temple és petit i espaiós, conté un retaule barroc del segle XVI. Durant els anys del fort despoblament de Caregue (1950-1975), la imatge autèntica fou portada al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell.

 

A requeriment del poble, se’n va fer un rèplica que actualment presideix l’altar major.

 

El diumenge anterior al dilluns de la 2a. Pasqua en maig i el dia 16 d’agost (l’endemà de la Festa Major) es venera la Mare de Déu.

 

Els fidels devots de Caregue li canten els goigs i intenten mantenir les velles tradicions dels dos aplecs.

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/08/poema-la-mare-de-deu-de-la-muntanya.html


https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/08/goigs-la-mare-de-deu-de-la-muntanya.html


Poseu-vos les piles, i de forma esglaonada, vivim amb un país amb una xarxa viaria quasi tercermundista – és el que té, estat colonitzats, oi?- , veniu a la Vegueria “ In pectore” dels Pirineus.


L’ajornament del desplegament de la  Llei 30/2010, del 3 d’agost, de vegueries, clama al Cel, oi?.

https://www.parlament.cat/document/cataleg/48036.pdf


Fa temps que no publiquen cap “ edificis escolars anteriors a la dictadurafranquista”, i no és certament perquè ja els tinguem tots identificats, fa mal dir-ho però, NO HI HA LA COL·LABORACIÓ QUE CALDRIA per part dels catalans.  Us insistim altre cop, retrateu l’edifici on anaven a l’escola els vostres padrins, avis, pares i potser vosaltres mateixos, i feu-nos arribar la fotografia a l’email castellardiari@gmail.com , hem d’evitar que es perdi aquesta “ memòria col·lectiva”.