divendres, 12 de novembre del 2021

FIGOLS. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” - FINS QUAN SENYOR? – DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió, continuant amb la publicació de pobles i viles de l’Urgell sobirà, publica una fotografia, magnifica, de  Fígols d’Organyà, poble i cap de municipi de Fígols i Alinyà (602 metres  d’altitud ), situat a l’esquerra del Segre, a 602 metres  d’altitud, davant per davant d’Organyà, a l’altra riba, i a la dreta del torrent de Fígols, afluent del Segre




L’enciclopedia explica que el nucli s’ordena a banda i banda del carrer Major. Hi ha també la plaça Major, la del Roser, el carrer del Roser, el de la Vall i el de les Eres. En surten diversos camins, el del pont d’Espia, el de la vall de Fígols o d’Alinyà i el d’Organyà. L’antiga capella del Roser ha desaparegut. En un extrem hi ha l’església parroquial de Sant Víctor, enllaçada amb el poble pel vell camí de la Séquia. 


L’església és romànica, d’una nau, coberta amb volta de canó, capçada per un absis semicircular amb arcuacions llombardes. A banda i banda de la nau, a manera de creuer, s’obren sengles capelles rectangulars afegides a l’obra antiga. El portal, adovellat, és a migdia i un campanar de cadireta s’aixeca sobre la paret de ponent.

 

A Fígols hom celebra la festa major petita per Sant Sebastià (20 de gener), la festivitat de Sant Víctor (14 de maig) i la festa major el primer diumenge de setembre.

 

El capítol de la seu d’Urgell tingué la senyoria del lloc, esmentat ja el 839. El 1836, durant la primera guerra Carlina, hi havia destacada a Fígols una partida de tiradors de Catalunya i nacionals de Tuixén i Organyà, en nombre d’una trentena, que foren objecte d’un parany dels carlins, per la qual cosa es refugiaren a l’església. En no poder-hi entrar, els carlins calaren foc a l’edifici i els liberals hi moriren cremats.

 

Fígols d’Organyà formà municipi propi fins que l’any 1972 es fusionà amb Alinyà per crear el municipi actual. L’antic terme comprenia els pobles de Fígols i Canelles de Segre , les caseries de Romanius i l’Obac , el veïnat de Voloriu i el despoblat de Voltrera .

 

Bé que l’etimologia de Fígols no ha estat ben establerta, sembla que podria derivar de ficulos , diminutiu de ficos “figueres”, de manera que equivaldria a “figueretes” o “figueroles”, noms que abunden en la toponímia, segons el diccionari d’Alcover-Moll.


Havíem fet algunes publicacions d’aquest terme muncipal, que en alguns havien reproduït mitjans informatius de la comarca de l’Urgell sobirà :

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/05/in-memorian-de-lescola-publica-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/09/romanius-figols-figols-i-alinya-lurgell.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/12/esglesia-parroquial-de-sant-roma-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/12/esglesia-parroquial-de-sant-marc-i.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/04/lo-forat-de-perles-figols-i-alinya.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/santa-pelaia-de-perles-figols-i-alinya.html

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/03/que-en-sabeu-de-la-fonda-de-la-casanova.html


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis,  l’Urgell sobirà, els Pallars, la Segarra,..., en son una mostra sagnant.


https://www.parlament.cat/document/cataleg/48036.pdf