Ens aturàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, per retratar la façana de l’Ajuntament de Canet de Mar, l’edifici fou projectat per l'arquitecte Emili Cabanyes i Rabassa (Mataró, 1850-1917), i finançat integrament amb el llegat d' Eusebi Golart i Llauger, i Teresa de Palau i Català, que al nostre entendre haurien de ser objecte d’un major reconeixement, tant per part de les Autoritats Civils, com per les Religioses, i àdhuc de la ciutadania d’aquesta població.
http://www.raco.cat/index.php/SotAubo/article/view/208315/287441
Les obres de construcció es van executar pel mestre de cases Joan Dotras i Manyà.
La primera pedra de l’edifici de l’Ajuntament es va posar el sis de setembre de 1903 – justament en un moment en que Canet patia una lleugera davallada demografia , 2.899 veïns al cens de l’any 1900, enfront dels 3.257 de 1887 - i es va inaugurar el mes de juny de l'any 1906.
La planta baixa estava dedicada a l'oficina del jutjat i a vivenda de l'agutzil.
La construcció s'acosta més a una estètica eclèctica que Modernista, malgrat que alguns elements decoratius de la façana poden fer pensar en aquest estil. Ens referim especialment al cos central de l'edifici amb un coronament culminat amb uns falsos merlets de gran fantasia que incorporen a la seva base quatre escuts heràldics catalans amb les quatre barres i la creu de Sant Jordi.
Les finestres exteriors estan decorades amb vidrieres de gran bellesa amb un dibuix de temes vegetals i florals d'estil Art Nouveau.
L'interior va estar des d'un principi equipat amb mobiliari de molt bona qualitat, encara que avui en dia està lògicament adaptat a les necessitats presents de la institució municipal.
A la porta llegia ‘CASA CONSISTORIAL’ com molt bé deia ‘any 2001, JOAN CARLOS I DE BORBÓN ‘... a nadie se obligó nunca a hablar en castellano, ... ‘, tampoc a fer safaris a l’Africà mentre la ciutadania passa estretors econòmiques, oi ?.
http://www.ccncat.cat/sites/default/files/Catalanperseguido.pdf
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada