divendres, 28 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BALUST, ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS. SALAS DE PALLARS

 

Llegia del  Mas de Balust,  Balust,  Despoblat (725 m alt.) del municipi de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), situat en un coster en un contrafort S del puig de Lleràs.

L’església (Sant Martí) depenia de la de Santa Engràcia. Tot i que només tenia dues cases, formà un municipi al s. XIX.


http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_2000/2023_SantMartiBalust/SantMartiBalust.htm

Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=5656

Ens agradarà rebre dades de Balust i de la seva església a l'email castellardiar@gmail.com


dijous, 27 de febrer del 2025

ACLARIEM QUE LA IMATGE PUBLICADA A GENCAT A L’ENTRADA DE SANT SADURNI DEL PLA, PERTANY EN REALITAT, A L’ESGLÉSIA DE L’HORTA D’AVINYÒ, ADVOCADA A L’ASSUMPCIO DE LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. EL BAGES

 

La Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958), incloïa una fotografia  a la publicació de l’Església de Sant Sadurní del Pla, que “ no em quadrava “ , contradiu l’afirmació; l'any 1936, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República ,  fou cremada i ensorrada la volta i des de llavors resta abandonada.




https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2025/02/in-memoriam-sant-sadurni-del-pla-avinyo.html

Feia una publicació, on preguntava; on es feia aquesta fotografia?. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l'email castellardiari@gmail.com

El Josep Pregonas Manjon, de Cornet, em deixava un comentari;  Voleu dir que aquesta foto no és Santa Maria d'Horta d'Avinyó? Hi ha la Verge Assumpta.

Havíem publicat : DE CALDES A SANTA MARIA DE L'HORTA D'AVINYÓ. CAMINS DEL BAGES


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/09/de-calders-santa-maria-dhorta.html

I alguna cosa més d’aquest indret :

L'ESCOLA PÚBLICA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA DE L'HORTA D'AVINYÓ. BAGES.CATALUNYA

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/05/lescola-publica-anterior-la-dictadura.html

MAS GOMIS [ VILASECA]. HORTA D’AVINYÓ.BAGES

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/mas-gomis-vilaseca-horta-davinyobages.html

Horta (Anomenada també Santa Maria d’Horta i modernament Horta d’Avinyó).

https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/407948

https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/06/goigs-santa-clemencia-santa-maria.html

https://www.vallgesbisaura.com/el-raco-del-colleccionisme/els-goigs/goigs-a-llloanca-de-madona-santa-maria-any-1959/

El temple romànic, dedicat a Santa Maria, constava d’una nau rectangular coberta amb volta de mig punt i rematada, al cantó de llevant, per un absis semicircular ornat a l’estil llombard; ara, però, a causa de les transformacions que s’hi feren, només queden alguns fragments dels murs de la nau i la capçalera que, actualment, s’obre a l’interior de la rectoria, per la qual cosa no és visible des de l’exterior, llevat d’un petit fragment, situat al cantó sud-oriental, on, a la part superior, són ben patents unes arcuacions cegues, sobre les quals hi ha encara un fris de dents de serra. A la base hom també observa una socolada formada per dos reduïts esglaons.

A migdia, sobre les construccions modernes, hom pot veure la part superior del mur de la nau, la qual fou trossejada per l’obriment de capelles laterals i per la refecció de la façana de ponent.

Al centre de l’absis hi ha encara els vestigis d’una finestra —ara tapiada— rematada amb un arc de mig punt adovellat.

La part interna de la capçalera mostra una planta semicircular i és coberta amb una volta d’un quart d’esfera. Amb tot, els seus paraments han estat enguixats i profusament decorats amb pintures modernes, les quals són presidides per una imatge de la Mare de Déu, titular del temple.

La volta de canó no sembla pas l’original: hom la devia refer en alguna campanya d’obres.

Atesa la decoració que mostra l’absis, aquest temple sembla obeir a una obra del segle XI.

A desgrat del camuflament de les parts romàniques, l’edifici és ben conservat.

No ens cansarem de recordar que  el Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

 

dimecres, 26 de febrer del 2025

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLA DE BESALÚ. LA GARROTXA

 


Francesc Figueras de Ameller (Banyoles, 1902-1992) va ser l’autor del projecte que s’inauguraria l’any 1934 amb la presència del President del Parlament, Honorable Sr. Joan Casanovas i Maristany (Sant Sadurní d'Anoia, 11 d'agost de 1890 - Valrans, Llenguadoc, 7 de juliol de 1942)

https://www.iebesalu.cat/historia/

La pàgina Gencat, no fa esment de l’autoria de l’edifici

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/45899

https://www.elpuntavui.cat/article/13337-lescola-de-besalu-fa-75-anys.html

Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

 

dimarts, 25 de febrer del 2025

PONT DE SANT JULIÀ DELS GARRICS & O DEL MOLÍ. LA VANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003) retratava l’any 1977 ) el pont de Sant Julià dels Garrics, el mes de març de 2013 hi haver unes fortes pluges que van afavorir la degradació del pont: es va ensorrar la part superior del flanc sud i l'arc es va veure afectat

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/pont-prop-de-sant-julia-dels-garrics-lavansa-i-fornols

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15864

Continuem esperant a l'email castellardiari@gmail.com  les aportacions dels lectors pel que fa als edificis que donaven aixopluc a les escoles abans i/o durant la dictadura franquista 

Esperem i demanem també altres  " miracles " ,  com per exemple que s'assoleixi la llibertat nacional de Catalunya, que s'acabi  amb el genocidi de Palestina, que Benjamín Netanyahu, sigui detingut i jutjat pel Tribunal Penal Internacional,  que els ciutadans dels EUA aturin al  Donald Trump , evitant que més gent prengui mal, que la ciutadania s'adoni del risc de recolzar als feixistes, neofeixistes, cleptofeixistes, neonazis, als Partits finançats pel narcotràfic,... , que s'aturi el tràfic de persones i que els africans i TOTHOM puguin viure de forma digna al lloc on van néixer. 

dilluns, 24 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DELS MASOS DE SANT MARTÍ. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-marti-dels-masos-de-sant-marti-isona

Llegia; petit edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau a través d’un estret arc presbiteral de perfil apuntat que, com la volta absidal, arrenca d’una imposta formada per una motllura bisellada.

 






A cada costat de la nau, prop de l’obertura absidal, s’hi veuen dues petites fornícules molt baixes, de funció, ara per ara, desconeguda.

La porta, de factura tardana, s’obre a la façana oest i l’única finestra de doble esqueixada s’obre al mur absidal, prop del seu angle sud. A la façana sud hi foren afegits tres contraforts atalussats, per tal de suportar l’empenta de la volta.

L’aparell és de reble molt irregular, disposat de manera molt poc acurada, que a l’interior no és visible per l’arrebossat que cobreix els paraments.

La forma de l’absis i la rudesa de la construcció posen en evidència un edifici rural construït dins el segle XII.

https://www.isonaiconcadella.cat/els-nostres-pobles/els-masos-de-sant-marti-1

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

El sostre demogràfic  dels municipis que ara integren el d’Isona i Conca Della, s’assolia al cens de 1857  amb 4.568 ànimes,  es tancava l’exercici 2024 amb 1.046 habitants de dret, eufemisme que fa referència als que consten al cens, visquin o no al terme municipal.

Una pèrdua  demogràfica del 77,10%,  NOMÉS s'explicaria  per una catàstrofe nuclear 

Únicament l'assoliment de la llibertat nacional permetria endegar polítiques per resoldre aquestes desigualtats 

Que Sant Martí de Tours, elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

diumenge, 23 de febrer del 2025

SANT JULIÀ DELS GARRICS O DE LA VANSA. LAVANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA ELS PIRINEUS. REFLEXIÓ SOBRE L’ESGLÉSIA CATALANA I L’ENSENYAMENT

 

L’església catalana desenvolupava una gran tasca en els petits pobles de Catalunya, recordo que m’explicava una dona molt gran a Matamala,  al Ripollès,  on anava a escola a la casa rectoral.

Per fer la comunió calia “ estudiar” la doctrina , i  per a fer-ho, llegir era obligat, els rectors i vicaris, s’ocupaven d’ensenyar les primeres lletres, als nens i nenes, habitualment de forma segregada.

L’estat començaria a preocupar-se de l’educació, quan la creixent influència de l’església catòlica,  posava en risc,  les  corruptes estructures que gestionaven – i continuen gestionant -   “ la res pública “.

Ningú, amb un minin d’enteniment, entén – més enllà d’interessos personals  - , el recolzament de les Jerarquies eclesiàstiques als sediciosos feixistes en la seva revolta contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

L’església romana, no es va alinear ni amb el feixisme italià, ni amb el nazisme  alemany.

La situació de secularització , desafecció i àdhuc descreença, te les seves arrels, en la signatura  de la  CARTA COLECTIVA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES

  https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf

Res però, pot amagar la tasca que s’havia fet en el camp de l’educació a Catalunya, que ens deixaria fins testimoni en la parla quotidiana, avui encara diem “ escola” al que ajuda al prevere en les funcions litúrgiques. Al REINO  se’ls anomena MANAGUILLOS.

Dissortadament, ja quasi no queden testimonis vius. 

Llegia de l’església de Sant Julià dels Garrics , al terme de Lavansa i Fórnols, a la comarca de l’Urgell sobirà , a la Vegueria dels Pirineus.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-dels-garrics-lavansa-i-fornols

Edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un simple plec que forma l’arc presbiteral. El sostre de la nau és força complex, i palesa els processos de reforma que ha tingut l’església al llarg de la seva història. El terç de llevant de la nau és cobert amb volta de canó, de perfil semicircular, reforçat per un arc toral, adossat a la testera de llevant, amb les parets de la nau reforçades per un regruix dels murs, amb sengles arcs formers. Aquests arcs no suporten la volta, la qual arrenca des d’un pla més endarrerit i forma una acusada banqueta; aquesta queda totalment desvinculada dels arcs formers i suportada pels murs de la nau. En els altres dos terços de la nau, els murs presenten el mateix reforçament, mitjançant els arcs formers, i la volta, de canó, de perfil apuntat, arrenca d’aquests arcs formers i se situa a un nivell més baix que la volta de canó del terç de llevant; és reforçada per dos arcs torals, també de perfil apuntat, dels quals el situat més a llevant arrenca de sengles impostes. En l’interior dels arcs formers d’aquest sector s’observen uns regruixos dels murs de fons.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15863

La porta, en arc de mig punt adovellat, s’obre en la façana de ponent i és ornamentada amb una senzilla motllura que extradossa les dovelles, formant un guardapols. En aquesta mateixa façana s’obre un ull de bou que per la seva factura sembla correspondre a una reforma, i a la seva part superior se situa un campanar d’espadanya de dos ulls.

En la façana sud hi ha dues finestres, tapiades, de doble esqueixada, i una altra del mateix tipus se situa al fons de l’absis, amb l’esplandit exterior, exageradament gran.

La façana sud i la de l’absis són ornamentades amb els motius llombards d’arcuacions, en sèries de dues entre lesenes. En el mur sud, les lesenes arrenquen d’un sòcol alt, i les de l’extrem de llevant del mateix mur d’un sòcol encara més elevat. Les arcuacions presenten una factura molt barroera, especialment perquè mantenen la composició de dues arcuacions, en trams de longitud diferent, sobretot el central; això genera uns arcs totalment deformats, circumstància que s’afegeix a la poc polida execució dels elements en el seu conjunt.

A l’absis, el sòcol és molt més baix, i l’execució dels elements és força més acurada, però en l’extrem nord manquen les arcuacions, amb signes evidents de reformes en la part alta del mur.

Aquests signes de reforma es repeteixen en el mur nord, que en principi sembla que devia tenir una composició simètrica a la de la façana sud, com així és, en efecte, a l’extrem de llevant, però la reforma que patí el mur, especialment a la part alta, eliminà l’ornamentació d’arcuacions.

El procés de reforma afectà també l’interior de l’església, i és el moment en què hem de situar la construcció dels trams de volta apuntada, reforçada per arcs torals apuntats, que devia substituir la volta original, ensulsiada almenys en el costat nord. Aquesta volta original devia correspondre’s amb la part del sector de llevant, i es devia tractar d’una volta de canó de perfil semicircular, reforçada per arcs torals, les pilastres dels quals corresponien als ressalts que s’observen actualment en l’interior dels arcs formers, executats per regruixir el mur i suportar la nova volta. El fet que l’interior estigui totalment arrebossat impedeix de veure el parament original, i escatir si aquesta hipòtesi, o qualsevol altra, explica el complex sistema estructural de l’interior de l’església.


Exteriorment, el parament és totalment visible i presenta un aparell de carreus ben tallats, disposats molt ordenadament en filades uniformes i regulars. Els temes ornamentals d’arcuacions i lesenes són realitzats en pedra tosca, i en el mur nord, a la part reformada, es troben aprofitats nombrosos carreus de pedra tosca, que podria correspondre als elements ornamentals desapareguts.

Per les seves característiques espaials i formals, l’església de Sant Julià dels Garrics s’avé perfectament amb les formes més pròpies de l’arquitectura del segle XI, especialment els seus elements ornamentals, els quals, malgrat la seva barroera execució, palesen formes de la plenitud de l’estil.

Si l’obra original de Sant Julià dels Garrics s’ha de situar, raonablement, en la segona meitat del segle XI, la reforma de les voltes i el mur nord s’ha de situar, per les seves característiques, en una data ja tardana dins els estils medievals, probablement dins el segle XIII

Sant Julià dels Garrics fou abandonada al culte en un període recent, i les seves pertinences foren traslladades a Sant Martí de Sorribes, ara tancada també al culte.

La retratava A. Moras, l’any 1984, hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.

 



Em deixaven un comentari; l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d,

Agrairem infinitament  la tramesa a l’email castellardiari@gmail.com de qualsevol dada biogràfica  de l’Antonio Moras Navarro, al que li deu la comarca de l’Urgell sobirà un reconeixement explícit per la gran tasca que desenvolupava en l’àmbit del Patrimoni històric.

 Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

dissabte, 22 de febrer del 2025

VIATGE AL FORAT NEGRE














Caldrà en primer lloc, situar a l’amic lector respecte de la ubicació del FORAT NEGRE, es aquest lloc que més o menys – els límits som imprecisos – comença darrera de la serralada litoral, i acaba als Pirineus; això inclou la major part de comarques de Catalunya, llevat de les litorals i l’entorn de la gran Barcinunya. Les comarques interiors de Girona, potser, potser, son una mica més conegudes, no tant però, per la fauna mal dita catalana, sinó més clarament per l’influencia del veïnat, mal dit - també – francès.

En segon lloc, respecte de l’autor s’haurà de fer esment de la seva naturalesa de tarragoní de l’Argentera, emigrat en una de les crisis de l’avellana ( 1956 ), en que la pagesia no podia, com avui fa, esbombar el seu malestar. Eren temps de democràcia orgànica i l’única sortida raonable, era agafar la maleta de cartró, la dona i els fills, i fer el camí de l’exili interior, que molts i molts havien fet abans, i que molts més encara farien - i faran – en els propers anys. Aquesta circumstància , l’exili interior amb només cinc anys, de ben segur va condicionar aquest inusual interès, pel forat negre, i la dèria per documentar unes formes de vida, que en la perspectiva més favorable desapareixeran entre els anys 2010-2015, en que el bosc a Catalunya tornarà a ocupar el lloc que devia tenir en els períodes anteriors a la dominació romana.

Començava el viatge un divendres al vespre, sortíem de Sabadell al voltant de les 20,00 la nostra destinació era Vinaixa, població de la Comarca de les Garrigues, on es treballa la pedra que rep justament el nom de la població, pedra de Vinaixa; ens esperava el Mossèn , ( Mn. Evarist Gómez) que ens havia ofert hostatge a la Rectoria , - actualment es Rector a les Borges del Camp -; arribaven al voltant de les 22,00, respectuosos com som de les normes de circulació; l’excel·lent sopar que ens tenia preparat, constava d’amanida , una truita de patates i ceba, postres i el bon vi del país. Abans d’anar a dormir vàrem fer una llarga xerrada, la solitud en que viuen avui la major part dels nostres sacerdots, tant com la sensació de no poder abastar les responsabilitats que tenen encomanades, sens va fer palesa ; per la nostra part vàrem exposar els plans pel dissabte al mati, fer la visita dels pobles veïns, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i l'Albi, però en afegir-se l'aplec de Sant Miquel de la Tosca , que es fa en l'ermita que dins del terme municipal de Vilosell, hi ha en una vall petita i recollida, a la falda de la serra de la LLena, els plans es varen trastocar, la vall de Sant Miquel, recull força aigües pluvials que li donen tot l'aspecte d'una vall pirinenca, la contemplació d'aquest fenomen ( del que n’acompanyem una fotografia ) ens va descol·locar, tot i fent-nos consumir força més temps del que teníem previst; el mati es va acabar escolar amb un passeig ràpid en cotxe per la serra de la Llena., la visió de la Vall d'Ulldemolins, on es troba el poble del mateix nom, en el que s’organitzen concursos internacionals de truita en suc, i on sempre i en tot temps, tant a la fonda Toldrà, com a la resta d’establiments de restauració, podreu gaudir d’aquest plat, tant tradicional de la cuina tarragonina ; i del riu Montsant, també de forma excepcional curull d'aigua.

El dinar amb Mossèn Evarist el vàrem fer a indicació seva a la Pobla de Cérvoles, on vàrem poder veure també la capella de St. Miquel i l'Església Parroquial. A la població va néixer el fundador de l'Editorial Espasa-Calpe, com ens recorda una estàtua situada al davant mateix de l’ajuntament.

Menció especial es mereix la visita a l'ermita de Sant Bonifaci, depenent de Vinaixa, i que es troba en un lloc encisador. El dimecres següent a la nostra visita, es duria a terme l'Aplec de Sant Bonifaci.

A la tarda ens esperava una excursió a Tarragona, on havíem de veure la reconstrucció d'un enterrament de l'època paleo-cristiana; Tarragona te sort, primer perquè la presència romana és del tot evident arreu , i pel que fa als enterraments, es conserva un magnífic cementiri al costat mateix de l'antiga fàbrica de tabacs, segon i molt, molt important , Tarragona te un capital humà que s'estima la seva ciutat, i que a més treballa i molt, en benefici de la comunitat. La relació d'actors, figurants, cantants i personal que s'ocupava de l'ordre i la seguretat era molt extensa, i la cura en la reconstrucció, i l'explicació mereixen sens dubte una matricula d'honor. Ens varen permetre convidar al Mossèn Evarist a fer un entrepà al Viena de Tarragona, que es troba quasi al final de la Rambla nova; res a veure amb els Viena del Vallès Occidental, on l’activitat febril es un reflex del sistema de vida, embogit i despietat en el que s’han acostumat a viure els vallesans i molts barcelonins ; els descendents dels antics pobladors de Sabadell, no més enllà d’un centenar hores d’ara, sempre parlaven de Barcelona, com el barri marítim de Sabadell, no va ser una casualitat que l’orquestra més famosa de Sabadell, s’anomenes els fatxendes !.

A la trobada de Tarragona, vàrem conèixer una seglar que en Missió Apostòlica ( per nomenament del Arquebisbe de Tarragona ) atén la població de Belianes; ( allí on la Vall del riu corb, desapareix, desprès d’haver recorregut Rauric, on neix, Llorac, Vallfogona de Riucorb, Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Maldà i Sant Martí de Maldà ) els petits pobles son els que pateixen d'una manera més evident la manca de preveres, i la figura del seglar en Missió Apostòlica s'anirà convertint en habitual, llevat d'un canvi de tendència que dissortadament no s'albirà.

El diumenge fins a la missa d'11 a Vinaixa, vàrem fer el recorregut pendent, l'Albi, i Cervià de les Garrigues, allà tenen una Advocació de la Mare de Déu de les Besses, de la que no en teníem coneixement - sabem tant poques coses ! - . Mossèn Evarist havia sortit aviat per dir la primera missa a Fulleda, poble que en record de la vinculació familiar d' Agustina Saragossa i Domènech - Agustina d'Aragó - li va dedicar una estàtua ; sobta un bon xic trobar-se el canó al vell mig de les Garrigues, però certament , el llinatge dels Saragossa i Domènech encara està present avui a Fulleda; desprès diu una segona missa a Vinaixa, i encara una més a Vallclara. Nosaltres ens acomiadaven de Mossèn Evarist desprès de la missa de Vinaixa.

A la tornada de camí a Santa Coloma de Queralt, des de Montblanc , ens varen deturar en dos temples del vi; els cellers modernistes de Sarral i Rocafort de Queralt, veritables joies de l'arquitectura catalana, dinàvem a l'Hostal Colomí de les Gnes. Camps, i desprès de fer una llarga passejada per Santa Coloma de Queralt que s’ho val i molt per cert , vàrem continuar viatge cap a casa , mentre conduïa els darrers quilometres, anava pensant encara en les persones ( Mn. Joan Llort i Badies de l'Espluga Calba , fundador fa més de trenta-cinc anys, i President encara avui, de la Cooperativa Jonh Fil ) en qui fa temps que vull tenir una entrevista i en els llocs, que per manca de temps no s'han pogut veure, o no s'han vist amb la cura que cal.

Amics lectors, un prec adreçat a vosaltres, cal que ens esforcem en conèixer una mica més, aquest espai proper que anomeno el forat negre, de ben segur que hi trobareu paratges encisadors, però el que us encoratjo a trobar ( mentre sigui possible ), son les persones que viuen permanentment en els nostres pobles. No tingueu cap por, el forat negre de Catalunya no s’ha empassat mai a ningú, les forces econòmiques tiren just en el sentit contrari, perquè res de profit quedi fora de la megalòpolis barcelonina.



IN MEMORIAM. DE L’ESGLÉSIA DE LA ROQUETA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. SANT MARTÍ DE TOUS. L’ANOIA

 No es pot saber quan començà a exercir funcions parroquials l’església advocada a la Marededéu de la Roqueta, mal dita Santa Maria, per influencia nefanda de l’església del REINO DE ESPAÑA, , ja que  s’esmenta la parròquia de la Roqueta sense la seva advocació.

 Després de funcionar com a parròquia passà a ser sufragània de la parròquia de Fiol, fins que deixà de tenir culte, la qual cosa era habitual al segle XIX.

Llegia; l’edifici és un bonic exemplar romànic, força tardà, format per una sola nau, gairebé quadrada, capçada a llevant per un absis que exteriorment té un perímetre poligonal de nou cares, mentre que a l’interior és retallat per un contorn semicircular.

L’absis s’obre a la nau mitjançant un arc lleugerament apuntat, que recolza a tots dos costats sobre unes columnes dobles de mitja canya, coronades amb capitells i col·locades sobre unes bases amb plint comú. Els capitells, llevat d’un que conserva alguna traça de decoració, són totalment llisos.


L’absis és cobert per una volta de quart d’esfera , revestida amb un estucat posterior, que arrenca a partir d’una cornisa, present també al mur nord, però absent al sud que, d’altra banda, ha estat més retocat. La nau, altrament, és aixoplugada per una volta ogival gòtica que substitueix la primitiva, probablement en consonància amb l’arc d’obertura de l’absis, amb una volta de pedra lleugerament apuntada.

La nau és ampliada, al capdavall del mur nord, per un petit cos de perímetre semicircular, cobert amb una volta de quart d’esfera, a manera d’absidiola, el qual confronta amb una arcada, ara desfigurada i malmesa per l’obertura d’un portal, la qual, tot i que s’endinsa al mur, insinua la curvatura inicial d’una absidiola pariona a la de l’altra banda, no acabada o malmesa posteriorment.


La llum penetrava a l’interior del temple a través de tres amplis finestrals —un dels quals ara és obturat— situats a la capçalera i desclosos amb doble esqueixada, que acaben en arcs de mig punt adovellats.

A l’interior de l’edifici, s’hi accedeix a través de dues portes: una oberta a la façana de ponent i l’altra al capdavall del mur de migdia, sense cap concordança amb l’obra romànica, i més encara la de ponent que resta totalment deslligada de l’edifici. La que s’obre al mur sud és coronada per una llinda, sobre la qual hi ha encastat un bloc de pedra, on hi ha esculpida la figura d’un cérvol que campeja en l’escut heràldic dels Cervelló. A la banda dreta, sobre la llinda, encara apareix incrustada al mur una mènsula esculpida, centrada per un caparró humà.

Al capdavall del mur nord, s’hi havia aixecat un campanar d’espadanya, posteriorment cobert, on s’accedia per mitjà d’una graonada que s’enfilava pel mur de ponent, i on encara romanen els graons, que ara no condueixen enlloc, ja que el campanar ha estat desarticulat totalment. La nuesa dels paraments externs només és trencada per una cornisa sostinguda per mènsules que recorren la part superior de l’absis, diferenciat perfectament de la nau, a l’exterior, per uns contraforts que marquen la divisòria dels dos cossos de l’edifici.

Bona part de l’edifici ha estat aparellat amb carreus força voluminosos, ben carejats i polits, que, disposats a trencajunt, es distribueixen en perfectes filades horitzontals. Contrastant la faiçó d’aquest aparell, es diferencia el del mur de ponent, obrat de manera més descurada i sense escatimar la reutilització d’altres blocs, com ho demostren les llindes monolítiques de finestres que hi ha incorporades. En aquest mateix mur, però a l’interior, ressalta un bloc, situat damunt la porta, on hi ha esculpit un falcó amb l’additament d’un motiu vegetal.

Pel que fa a l’aparell, cal assenyalar la textura adoptada pels carreus extrems de l’absidiola situada al mur nord, els quals, tallats adientment, comprenen una part de l’absidiola i de la nau, amb què ambdós cossos de l’edifici resten perfectament encaixats i travats, cosa que també es dóna a l’església de Sant Miquel de Sorba (el Berguedà), on uns blocs de característiques semblants uneixen l’absis amb la nau.

De l’aparell també cal esmentar que una bona part dels carreus són esculpits amb marques de picapedrer: dues ratlles que formen un angle agut, dues més que en dibuixen un de recte, unes línies en ziga-zaga, etc.

A la banda de ponent, els murs perimetrals (nord i sud) mantenen llur continuïtat per mitjà d’uns fragments que excedeixen el mur que tanca la nau en aquesta banda, els quals continuen mostrant una motllura a la base dels murs interns. A més a més, a la banda nord, dins d’aquests fragments de mur, hi ha una esqueixada que apunta un finestral. Tot això, més uns basaments que apareixen arran de terra fins a l’acabament del planell, trencat bruscament per un marge, ens mena a pensar que la nau originàriament devia ésser més llarga, cosa que també semblen confirmar la posició tan extrema de les absidioles (actuament una ha desaparegut), que gairebé són escapçades vers ponent, i la discordança de l’aparell del mur extrem amb el de la resta de façanes. D’altra banda aquest fet explicaria la inusitada desproporció existent entre la nau —excessivament petita— i l’absis.

Es tracta, ateses les seves característiques, d’un edifici sens dubte força tardà, que des del punt de vista estructural i constructiu palesa uns recursos tècnics i estilístics prou evolucionats per a situar-lo a les acaballes del segle XII, tot i que, posteriorment, ja en època gòtica, es feren algunes reformes, a les quals caldria afegir uns quants retocs realitzats modernament. Ja hem apuntat que la nau probablement fou reduïda i, si més no, des d’un bon començament, l’edifici havia estat concebut perquè la nau assolís les mateixes dimensions que les restes descrites.

L’edifici, a desgrat de trobar-se abandonat i sense culte, es manté, un cop arranjada la teulada, íntegre. Amb tot és una obra que caldria consolidar i valorar urgentment

No ens cansarem de recordar que  el Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

divendres, 21 de febrer del 2025

SANT FRUITÓS DE L’ESPLUGA.LA VANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/12/sant-fruitos-de-lespluga-la-vansa-i.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-fruitos-de-lespluga-lavansa-i-fornols

Llegia de l’església de Sant Fruitós de l’Espluga, al terme de  Lavansa i Fórnols, a la comarca de l’Urgell sobirà, a la Vegueria dels Pirineus; edifici d’una sola nau, coberta per una volta d’aresta de dues tramades amb un arc toral central, i capçada a llevant per un absis quadrat, cobert amb volta de canó.

 


La porta, en arc de mig punt, s’obre en la façana sud, en l’angle sud-oest, i en el mur de ponent hi ha una finestra d’una sola esqueixada, del mateix tipus que una finestra cegada oberta en el mur sud de l’absis on, estranyament, manca una finestra oberta a la testera de llevant.

Sobre el mur de ponent, i de la mateixa amplària que aquest, hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls, amb arcs de mig punt escanyats, que és com la prolongació vertical de la façana.

L’aparell és de carreuó desigual, i reble, amb carreus de pedra tosca més ben treballats als angles 


 L’interior és arrebossat.

Al mur sud s’hi ha afegit una sagristia, i tot el conjunt té l’aspecte d’haver estat sobrealçat, probablement en el moment de construir-se les voltes de la nau que substitueixen la coberta original, segurament d’embigat de fusta. Aquest sobrealçament és especialment visible en el mur nord, i en el sector de l’absis, on el carener de la coberta ha estat alçat fins a coincidir amb el carener de la coberta de la nau.

Les seves característiques fan pensar en una datació anterior al segle XI, ja que manté les característiques de la forma absidal, i també la tecnologia constructiva, malgrat la rusticitat, que es donen en aquest moment. D’altra banda, l’absència d’arc triomfal invita a una datació més avançada, dins el segle XI, seguint fórmules arquitectòniques arcaïzants, d’acord amb les reserves manifestades per Xavier Barral Altet (Barcelona, gener  de 1947).

Ens agraarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

dijous, 20 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. MASIA DE CAN MARCET, VILADECAVALLS, VALLÈS OCCIDENTAL.

 

Llegia de la masia de Can Marcet, al terme de Viladecavalls a la comarca el Vallès Occidental ; edifici de planta quadrangular davant la qual s'hi distribueixen diverses dependències agrícoles. La part frontal queda tancada amb una lliça que està adossada a la façana de ponent. És de planta baixa, pis i golfes, i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A la façana principal, totes les obertures es troben disposades simètricament segons tres eixos, que es corresponen amb les crugies de la casa. La part central del primer pis s'obre amb una galeria suportada per dos pilars, des de la qual arrenquen dues senzilles motllures que es perllonguen fins a la cornisa del ràfec, ressaltant aquest cos. Entre el ràfec i la finestra de les golfes hi ha el rellotge de sol. A l'interior, els sostres estan suportats amb cairats de fusta. A la façana posterior hi ha adossat un cos de planta baixa que sembla correspondre's amb el celler. L'acabat exterior de la masia és arrebossat i pintat de color blanc, i les obertures es troben ressaltades amb un marc pintat de color gris.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-marcet

Avui, com bona part del Patrimoni vinculat a l’activitat agrícola, localitzar prop de nuclis molt habitats presenta un estat extrem d’incúria i abandó.  


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/34858

dimecres, 19 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SELVANYÀ & SAUVANYÀ, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. RIBERA D’URGELLET. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

Llegia de l’església de Selvanya, advocada al protomàrtir Sant Esteve, al terme de Ribera d’Urgellet, a la comarca de l’Urgell sobirà, a la Vegueria dels Pirineus, edifici és d’una sola nau, coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral, i acabada a llevant amb un absis semicircular que s’obre per un doble plec en degradació.

 


A la façana de ponent hi ha una finestra en forma de creu, tapada en part per un gran contrafort que es construí en època recent. Al mur de migdia s’obren dues finestres, una de doble esqueixada i una altra de forma rectangular, oberta posteriorment. Una quarta finestra s’obre al centre de l’absis i és d’una sola esqueixada. La porta, adovellada, s’obre al mur de ponent i és descentrada respecte de l’eix de la nau.


A més del contrafort que desfigura la façana hi ha un segon contrafort al mur de migdia, també de proporcions considerables. La construcció d’aquests contraforts devia ésser motivada per lesions aparegudes en l’estructura de l’església, i que en devien amenaçar l’estabilitat.

Sobre el mur de ponent se situa el campanar, format per una espadanya de dos ulls.

L’aparell exterior de l’edifici és de carreus, senzillament escairats i disposats formant filades irregulars, però força uniformes. En el mur nord, en l’angle nord-est, hi ha unes filades d’opus spicatum perfectament integrades en el parament del mur. El parament del campanar conserva parcialment un arrebossat que pot ésser original.

 L’interior del temple presenta els seus murs totalment recoberts d’un enguixat de poca qualitat i en molt mal estat.

 


Als peus de l’església, entre el mur de ponent i l’arc toral, hi ha un cor de construcció posterior a l’església. Tanmateix en l’angle nord-oest hi ha una fornícula excavada en el mur, feta per allotjar-hi una pica baptismal de forma troncocònica.

La presència de la filada en opus spicatum dóna una certa singularitat problemàtica a aquest edifici, per altra banda molt senzill, i perfectament assimilable dins les formes de l’arquitectura rural del segle XII. L’existència de tecnologies arcaiques com l’opus spicatum en aquest tipus de construccions no s’ha d’entendre com un signe d’antigor sinó com la persistència de determinades formes fora del seu temps propi.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-selvanya-ribera-durgellet

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15734

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

La incúria i l'abandó del Patrimoni històric de Catalunya, s'expliquen ÚNICAMENT per l'odi visceral d'alguns col·lectius del REINO DE ESPAÑA vers Catalunya i els catalans. 

 

dimarts, 18 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. ERMITA DE SANT CORNELI D’ARAMUNT. EL PALLARS JUSSÀ.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-corneli-daramunt-el-pont-de-claverol

Ermita situada dalt del cim de la Muntanya de Sant Corneli, on s’hi venerava justament  aquesta advocació.

Durant molts anys aquesta capella ha servit de refugi per als qui han passat per aquest lloc.

Fins fa poc encara tenia la xemeneia que hi havia instal·lat un pastor per a l'estufa que li permetia d'escalfar-se en aquest ventós i fred indret.

Ran de la façana de ponent hi ha les restes d'una gran creu de ciment armat que hi van instal·lar els franquistes l'any 1939, poc després d'acabar els enfrontaments del Front del Pallars, on assolia la “ glòria criminal “  Antonio Sagardía Ramos (Zaragoza, 5 de enero de 1879-Madrid, 16 de enero de 1962)

https://www.pallarsdigital.cat/reportatges/19610-els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars#:~:text=La%2062a%20Divisi%C3%B3%20del%20Cos,com%20el%20Carnisser%20del%20Pallars.

La Creu “ blasfema” , va caure al cap de poc temps a causa d'una forta ventada. Déu té bona memòria.


Quan hi havia gent a la comarca i la religió catòlica era practicada de forma majoritària,  hi havia la tradició de pujar-hi des d'Aramunt el 16 de setembre, per la festa del sant.

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

 El que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), esdevé gegantina davant les actituds i – aptituds – de la mal dita Conferència Episcopal Española  [  cal fer esment que avui, com en els darrers dies de Vidal i Barraquer en terres catalanes, hi ha una fortíssima divisió en el clergat, i que tornen a ser majoria els de LA IGLESIA CATOLICA REFORMADA DE ESPAÑA, als que des de la Santa Seu se’ls ha desautoritzat ‘urbi et orbe’ per la seva alienació política ].

En el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) defensà la separació de l’Església, i  de l’estat, i aconsegueix mantenir la llengua catalana com a vehicle d’expressió, de predicació i de catequesi.

En l’adveniment de la Segona República Espanyola acatà el nou règim «com a producte de la voluntat popular, lliure i pacífica».

Amb el mateix argument  manifestava el seu reconeixement a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 1934.

Oposat als revoltats a la II República Espanyola,    no acceptà la bel·ligerància de la jerarquia de l’Església a favor del bàndol facciós, malgrat això i per salvar la seva vida, des de la Generalitat de Catalunya  el van fer partir cap a l’estranger embarcant-lo en un vaixell italià que hi havia atracat al port de Barcelona.

Des de l’exili es  negà a signar la carta col·lectiva de l’episcopat espanyol de l’1 de juliol de 1937 de suport al general Franco,  això  li comportaran la prohibició de retornar a la seva seu tarragonina, a la  que no renuncià mai malgrat les pressions governamentals.

http://carpetashistoria.fahce.unlp.edu.ar/carpeta-2/fuentes/fascismo-y-nazismo/copy_of_fuente-7

Les seves restes tornarien a Tarragona desprès de la mort del sàtrapa.

Dissortadament la seva previsió pel que fa a la pràctica religiosa s'ha acomplert, el franquisme va ser l'època de les " vaques grasses "  per a l'església catòlica, i des del final de la dictadura, sense cap previsió quan al seu final, començava l'època de les " vaques famolenques " . 

dilluns, 17 de febrer del 2025

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE GRAMÓS, ADVOCADA A SANT LLISSER. RIBERA D'URGELLET. L'URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

A.Moras, retratava l’any 1987, la façana de l’església parroquial de   Gramós advocada a Sant Lliser, amb copatró de Sant Martí, documentada al segle X,  al terme de  Ribera d'Urgellet , a la comarca de l’ Urgell sobirà.


Edifici religiós d'una nau coberta amb volta. Té tres absis disposats en forma de creu. Porta amb arquivolta, finestra, ull de bou i campanar de paret de dos ulls al frontis . Construcció rústega amb aparell arrebossat. Possiblement d'origen romànic.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15749

Hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.

Em deixaven un comentari; l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d,

Agrairem infinitament  la tramesa a l’email castellardiari@gmail.com de qualsevol dada biogràfica  de l’Antonio Moras Navarro, al que li deu la comarca de l’Urgell sobirà un reconeixement explícit per la gran tasca que desenvolupava en l’àmbit del Patrimoni històric.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-lliser-de-gramos-ribera-durgellet

https://poblesabandonats.cat/fitxes/1371

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs, i si fos possible imatges d l’església a l’email castellardiari@gmail.com

L’abandó del Patrimoni Històric de Catalunya, només s’explica per l’odi visceral vers Catalunya  per part del REINO DE ESPAÑA

Al llarg dels anys he tingut ocasió de trobar-me amb vehicles que s'enduien teules i material de masies, esglésies,..., no he llegit mai que les forces de l'ordre públic, m'hagin aturat  cap.