dissabte, 16 de maig del 2015

ESCOLA PERE VILA CODINA. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya.

Al passeig de Lluís Companys s'alça el Grup Escolar Pere Vila un altre dels edificis escolars d'en Josep Goday i Casals (Mataró, 1881 - Barcelona, 1936).

Les obres van començar el 1919 però es van aturar com en els cas d'altres dels Grups Escolars durant la Dictadura "tova" de Primo de Rivera. Finalment s'inaugurà el Diumenge de Rams del 1931 (31 de març)


Es tracta d'un edifici típic del noucentisme català distribuït amb dos pavellons, un per a nens i un per a nenes (els escolars encara estaven diferenciats per sexes) i amb cabuda per a 1360 alumnes. Un pavelló central dedicat a Sales Comunes i Biblioteca uneix els laterals.


Trobem frontons triangulars, gerros, columnates, esgrafiats i tot un seguit d'elements classicitzants.

El Grup homenatja Pere Vila i Codina un "indiano" nascut a Les Oluges petita població de la comarca de la Segarra l'any 1860 i que emigrà a l'Argentina on féu fortuna amb la compra-venda de terrenys. Morí a Rosario de Santa Fé el 26 de juliol del 1916.

Analfabet com era i d'origen humil desitjava que tots els nens pobres poguessin accedir a la cultura i per això deixa part de la seva fortuna per la construcció o accés a escoles tant a l'Argentina com a Espanya i a Catalunya. Així llegà a Les Oluges un terreny a l'Argentina més gran que tota la comarca de la Segarra i 100.000 pesos; a Cervera 500.000 pesos; a Barcelona, 1.000.000 de pesos i un altre milió a l'Estat Espanyol.


La ciutat de Barcelona destinà el seu llegat a la construcció d'aquest Grup Escolar. Una escultura amb un bust del promotor esculpits per Josep Dunyach i Sala (Barcelona, 1886 – 1957) es troba a l'entrada dels edificis i la seva munificència en una làpida.


Valentí Pons Toujouse