dissabte, 4 d’agost del 2018

LA CASA ON VA NÉIXER SANT PERE ALMATÓ RIBERA. SANT FELIU SASSERRA. EL LLUÇANÈS. EL BAGES. CATALUNYA

El Lluçanès ha proveït a la humanitat tant de gent de guerra, com de fent de pau, potser d’aquesta segona categoria un dels millors exemple és Sant Pere Almató Ribera.

Retratava la façana de la casa on va néixer el pare Pere Almató i Ribera ( Sant Feliu Sasserra, Lluçanès, 1 de novembre de 1830 - Hải Dương, Tonquín, Vietnam, 1 de novembre de 1861) dominicà que es dedicà a la vida missionera. Per aquest motiu fou destinat a les Filipines i després, a Vietnam. Durant una revolta indígena a Hải Dương (Tonquín, al nord del Vietnam) v ser detingut ; l'1 de novembre, quan feia 31 anys, Almayó i dos missioners més van ser decapitats.



El Papa Pius X el va beatificar el 1906 i el 1988 fou canonitzat pel Papa Joan Pau II, ara, sant també.

És un dels personatges més populars del poble, per la qual cosa el seu nom ha estat posat a molts elements de la vida ciutadana. Unes rajoles de la casa ens recorden la seva vida.

La casa Almató, també coneguda com cal Metge, està ubicada a la cantonada entre el carrer Sant Pere Almató i la plaça del Pas Nou. Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions construïda amb murs de càrrega que combinen la pedra i el maó.

La façana que dóna al carrer Sant Pere Almató, orientada a l'est, presenta planta baixa, primer i segon pis. A la planta baixa té dos accessos, el de la dreta és la porta principal, d'arc deprimit convex i de grans dimensions, emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada on hi ha gravada la inscripció: ANY + 1782. La porta de l'esquerra, de menors dimensions, està emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada formant un motiu geomètric triangular amb una creu gravada a la part superior. Sobre aquesta porta hi ha una placa quadrada de pedra amb un oval ornamentat amb cintes i la inscripció IHS. El primer pis té dues obertures, un balcó emmarcat amb pedra a la dreta i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit a l'esquerra. Al segon pis s'hi obren dues finestres d'idèntiques dimensions amb brancals, llinda i ampit de pedra, i sobre la façana s'hi ubica un petit campanar d'espadanya. La façana nord, encarada a la plaça del Pas Nou, presenta una estructura de casa pairal amb coberta de dues vessants amb aigües a les façanes laterals, està composada per planta baixa, primer i segon pis, i golfes. A la planta baixa hi ha una porta amb barbacana a la banda esquerra, una font urbana dedicada al beat Almató i dues finestres enreixades a la part dreta. Al primer pis s'hi obren tres balcons disposats simètricament i tres finestres intercalades, totes emmarcades amb pedra. Destaquen les inscripcions de les llindes dels tres balcons: a la primera es pot llegir SANT PERE ALMATÓ / 1830 + 1861, a la segona: Conserveu-nos la fe pura / glorios martyr Almato / Canonge Collell 1906 i a la tercera: ARQUEBISBE BADIA / 1807 + 1844. Al segon pis hi han cinc obertures seguint la disposició del primer pis, totes de dimensions semblants i emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada i ampit motllurat. A les golfes hi ha dues finestres al centre d'arc de mig punt, emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada i ampit motllurat. A la part dreta la façana s'estén amb un mur que presenta barbacanes a diferents nivells i diverses obertures d'arc rebaixat disposades simètricament.

Benvinguda (fragment)

A les relíquies de V. Pare Almató, martiritzat en lo Tung-Kinh a 3 de novembre de 1861, i arribat a Vic lo dia 6 de juny de 1888.



Ciutat de Vic, obre tes amples portes
a l'Hèroe qui t'arriba d'Orient,
de més magnànims a tes verdes hortes
no n'ha vist arribar Tagamanent.

No duu catives de daurades trenes,
com Aulo Mevi, a ton famós altar,
esclaus no et porta arrossegant cadenes:
ell als catius solia-les trencar.

Te duu el tresor de ses despulles, cendres
amb què el reliquiari s'enriqueix,
caliu mal apagat que torna a encendre's,
flor que, ha trenta anys segada, reverdeix.

Perles no duu ni cap corona bella
d'or ni d'argent; ell la volgué millor;
ell se la féu de l'or que no es rovella,
ni els lladres roben; se la féu d'amor.



Sant Feliu Sasserra, en bona part gràcies al 'defecte' Amazon, ha vist com anaven tancant les seves botigues.