dijous, 14 de juliol del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE SU. RINER. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la façana de l’església parroquial de Su, al terme de Riner, a la comarca del Solsonès, advocada a Santa Maria, la descripció tècnica ens diu ; edifici de grans proporcions d'estil classicista, que actualment és la parroquial de Su. Es d'una sola nau amb dos naus laterals adossades posteriorment. No té absis. El tipus de construcció es a base de pedres mes o menys regulars en filades. El campanar es en forma de torre, de gran alçada, dividit en tres cossos: en el cos superior hi ha quatre obertures, una a cada paret, d'arc semicircular i sense decoració; al cap damunt hi ha una balustrada de pedra. Sortint de cada una de les cantonades, quatre mig arcs ogivals.


La façana es senzilla, amb una porta rectangular, flanquejada per semi-columnes que aguanten un entaulament amb un frontó triangular sense decoració. Damunt de la porta hi ha un rosetó.


Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada

Recollia imatges del petit fossar situat a l’entrada de la població
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/07/cementiri-de-su-riner-el-solsones.html

En la meva recerca dels edificis escolars, no trobava ningú dels que possiblement viuen encara a Su. Els deixo la pregunta, hi havia abans de la dictadura franquista escola a Su ?, En tenia Riner ?, Clariana de Cardener ?, la Molsosa ?, Odèn?, Olius?, Pinell del Solsonès? , Pinós?, Ardèvol ? Guixers ?, Solsona ?, m’havien explicat a la Pedra que si que en tenien, però que l’edifici va ser enderrocat. Sou pregats de fer-nos arribar imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts d’aquells edificis i/o de les persones – dones i homes – que varen aprendre aquí l’educació bàsica.

Tinc molt clar que no van ser el feixistes, Miguel Primo de Rivera, II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930), i/o Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, conegut del 1938 al 1982 com a Ferrol del Caudillo, 4 de desembre del 1892 - Madrid, 20 de novembre de 1975), els que portaven l’educació i la cultura al Solsonès, oi?.

Joan Coromines i Vigneaux[ (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), defensa la tesis de que aquest topònim té origen en la llengua dels ibers, que es conserva parcialment encara en l’euskara que es parla a la Nació Basca. http://www.laiavilanova.org/Adjunts/l'euskera.pdf

Su ( foc ) en el sentit de fogar i/o llar, aquest concepte FOC es farà servir com a criteri per al pagament de tributs fins ben entrat el segle XVII, de fet els primers padrons en els que s’aplicarà el nombre d’habitants son els de 1717. No confondre però, comptar persones , amb prendre a la persona com a centre de l’activitat política, això dissortadament succeeix avui, en un mínim nombre de països que viuen en democràcia. Quan es comptaven els FOCS ja es vivia en UN ESTADO DE DERECHO.

Corea del Nord, Turquia, Iran, Rússia, Xina, Birmània, Veneçuela , ..., son ESTADOS DE DERECHO. La llista de països democràtics ja us la fareu, oi?.

Deixava la meca pregaria a l’Altíssim per intercessió de Santa Maria, Senyor ; allibera el teu poble !!!!!