Retratava al Josep Olivé Escarré davant la façana del Castell de Montclar, que formava part fins a l’any 1970 del terme de la Donzell d’Urgell, integrat ‘manu militari’ en aquella data al municipi d’Agramunt.
Llegia que el castell es va edificar sobre les restes d'una torre romana; l’edifici actual però, és bàsicament el resultat de les reformes dutes a terme al segle XVII, en ocasió de l’enllaç matrimonial de Francesc Despujol Pons i Maria Lluisa d'Alemany i Descatllar.
Quan a la descripció trobava; L'edifici, fet de pedra ben escairada, presenta diversos elements defensius, com el talús, les torrelles dels angles, o bé el matacà central. El portal és format per grans dovelles. A la dovella central hi ha l'escut o blasó senyorial, i la data de 1635.Ens agradarà saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com a qui va pertànyer . Descartem als Ponts, Ribelles, Despujol, i trobàvem un Guimerà que potser coincideix; Catalán. Cortado: 1º, de plata, un león de azur, coronado de oro; 2º, de oro, tres fajas ondeadas de sable. [J. Mª de Alós i Dou*].
l'any 1970 l'edifici ha estat restaurat amb cura.
L'interior del castell és visitable i està estructurat en àmplies estances, entre les quals destaca: el celler, que encara conserva les fustes per al vi; les armadures de l'entrada; la gran escalinata central; la biblioteca i la sala de música. També és interessant la terrassa, que alberga un pou, des d'on es pot gaudir de vistes espectaculars. Altres elements a destacar són les originals ròtules de pedra per a vigilar als presos, situades a la paret de la presó i a les façanes exteriors; el gran menjador, escenari de sopars medievals; la presó i les masmorres; o l'accés directe a una llotja de l'església de Sant Jaume de Montclar per a assistir als oficis des del castell.
Tan sols cinc famílies han estat propietàries del castell de Montclar des del 1200: els Cabrera, els Ribelles, els Ponts, els Despujol i des del 1986, els Miguel, llinatge que prové del Baix Empordà (castells de Palau-sator, Palau Sacosta i Púbol)
https://ca.wikipedia.org/wiki/Vescomtat_de_Cabrera
https://ca.wikipedia.org/wiki/Baronia_de_Ribelles
https://ca.wikipedia.org/wiki/Marquesat_de_Palmerola
M’explicaven que el castell havia acollit les escoles públiques.
La ‘concentració de municipis’ s’ha demostrat una eina excel•lent per desfer la memòria històrica.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada