Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.
Trobava al municipi de la Selva de Mar a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=josep+claret&denominacio=&adreca=&poblacio=Selva+de+Mar&page=1&pos=1
Curiosament és l’únic edifici que apareix en aquesta entrada, malgrat que d’ençà de l’'any 1787 es va independitzar del municipi del Port de la Selva, per privilegi de Vila Reial concedit per Carles III, el rei que assolia reconeixement universal, per ser el que duia a terme la primera operació especulativa-urbanística obligant – sobretot a les ciutats – a treure els fossars del costat de les esglésies, alliberant així grans parcel•les de terreny que passaven a ser de domini reial. Encara avui s’explica a Europa allò ‘ dels efluvis’ que sortien dels cementiris, criteri científic, que pesa com una llosa damunt el col•lectiu que treballa en recerca, i que condiciona més que els ‘toreros’ i ‘ manolas’ la desconsideració que manifesten pel REINO DE ESPAÑA arreu del món
Situat a l'inici del nucli urbà de la població, a la banda dreta de la carretera que porta a la Selva de Mar des del Port de la Selva, l’autoria de l’edifici s’adjudica a Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) ,
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=37724
ens agradarà rebre’n confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Edifici de planta rectangular amb un annex, amb coberta de teula àrab a quatre vessants. Les façanes exteriors estan revestides de blanc. Les obertures a les diferents sales són de secció rectangular, sense emmarcaments de cap mena, el mateix succeeix amb les portes. La façana principal, que dóna pas a l'accés al centre, presenta quatre grans obertures en finestrals i emmarcat de fusteria blava.
El centre està envoltat d'un gran pati i zona d'esbarjo.
Aquestes escoles foren construïdes per la Generalitat de Catalunya en el breu miratge de llibertat democràtica que va suposar el govern de la II República.
A data de 25 de febrer de 1933, sota el mandat de l'alcalde Antoni Climent, queda registrada la sessió extraordinària del Consistori on s'acordà començar a realitzar tots el tràmits burocràtics oportuns. A la sessió del dia 10 de novembre de 1935 presidida pel mateix l'alcalde, aquest anuncia que les escoles estan finalment acabades.
Emplaçades a l'entrada del poble, a la banda dreta, representaven durant molts anys l'exponent cultural més important de la població, cosa que honora el Consistori d'aquella època, regit pel batlle Antoni Climent, car no escatimà esforços per tal d'aconseguir la seva construcció.
Recentment, s'ha format el Centre Cultural i d'esbarjo "Les Escoles", que té la seu en el mateix edifici.
El Feliu Añaños Masllovet, director de la pàgina http://moianes.net/ i durant molts i molts anys company de sortides del http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/ em feia arribar un emial en el que deia;
Hola Antonio,
adjunto foto de les escoles de Selva de Mar feta aquest estiu per si no la tens.
Salutacions i records!
L’havíem publicat recentment a :
http://relatsencatala.cat/relat/in-memorian-de-les-escoles-de-la-selva-de-mar-anteriors-a-la-dictadura-franquista-lemporda-sobira-girona-catalunya/1059895
Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1148 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA, recentment en resposta a una petició feta a varies marques d’automòbils perquè ens fessin d’espònsor , ens responien NEGATIVAMENT, Catalunya és un lloc ideal per a vendre vehicles, tothom però, té por quan se’ls planteja una iniciativa que es pot interpretar com a col•laboracionisme en contra dels interessos del REINO DE ESPAÑA - per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada