dijous, 20 de setembre del 2018

IN MEMORIAM DE LA GUARDERIA DE LA FÀBRICA SEDÓ. ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ. CATALUNYA

El Pere Julià Subirana publicava una fotografia en la que interpel·lava a identificar un edifici, que majoritàriament s’identificava com la Guarderia Infantil de la Colònia Sedó, i que el Ricard Forn Villarroya, precisava; Per ser mes exactes és la guarderia de la Fàbrica de SEDÓ , no de la colònia.


Ens agradaria tenir noticia de l’autor d’aquest edifici que avui aixopluga un petit taller , a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Fotografia cedida pel  Ramón Cuello Fonts.

Fotografia cedida pel Pere Julià Subirana 


De la Colònia se’n ha escrit abastament:
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/05/feudalisme-industrial.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/07/in-memoriam-de-les-escoles-de-la.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/05/santa-maria-del-puig-i-les-terres.html

http://decideix.esparreguera.cat/uploads/decidim/attachment/file/19/Baixada_de_la_Padrineta.pdf

https://www.ara.cat/especials/monumentsdecatalunya/colonia-textil-sedo_0_1631836917.html

L’ Antoni Sedó i Pàmies ( Reus, 12 de setembre de 1842 - Barcelona, 23 d'abril de 1902), va ser el primer d’una nissaga que va intentar segregar els terrenys de la Colònia del terme d’Esparreguera, intent que no va reeixir com tampoc el de legalitzar un Cementiri propi de la Colònia, tancant així el cercle vital dels seus treballadors, que haguessin nascut, viscut, i rebre sepultura dins dels ‘dominis ‘ de la Colònia.



Fotografia cedida pel Pere Julià Subirana

Dèiem en una publicació ‘ a indicació del Miquel de can SantJoan, observem l’arc d'entrada, que servia per a delimitar el recinte que Manufactures Sedó volia destinar a cementiri, quan aconseguís la segregació del poble d'Esparreguera. En sessió de l'Ajuntament del 18 de maig de 1893, el consistori ho informà desfavorablement. L'obra, però, ja estava realitzada. Encara avui es pot veure el mur que tancava el recinte així com els forats dels nínxols’.