dimarts, 9 de març del 2021

CAL FERRER. LA VALL DE BAC.LA GARROTXA. GIRONA

  

Joaquim Danés i Torras (Olot, 8 de juny de 1888 - 11 de febrer de 1960), descendent dels Ferrers de la Vall del Bac, inclou en el seu llibre PRETÈRITS OLOTINS un capítol dedicat a la seva família.


El primer ferrer de la vall va ser Fèlix Danès i Casademunt (1776-1841), fill de ferrers de la vall de Bianya. Ell va adquirir aquesta casa i l'obra d'ampliació i remodelació del mas va anar a càrrec del seu fill. Els ferrers de la vall del Bac estaven especialitzats en la realització d'encluses, realitzades en una farga expressa, a la cabanya, al costat mateix del pati actual de Cal Ferrer, lloc on durant molts anys hi hagué l'escola del poble.


L’Olga Sacrest Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 ) retratava masia  l’any 1986, Patrimoni Gencat ens diu que  es troba ubicada al costat de la Riera de la Vall del Bac.




Per accedir-hi s'ha de creuar la riera per un gual al costat de l'edifici de l'escola i que dóna accés a la pista que porta a Sant Miquel de la Torre o bé per un pont de ferro per als vianants. A tocar de les escoles i a nivell de la riera es troba una rampa d'accés. A sota, hi ha una petita capella de la que no se’n esment de la seva advocació, li ho preguntarem a l’Olga Sacrest Roca, i al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( ArxiuGavín), darrer pany de llàgrimes al que es pot recórrer a Catalunya en matèria d’edificis que acullen o acollien el culte catòlic.




Fotografia.  Pratdesaba i Sala, Albert


L’ Olga Sacrest Roca em deixava un comentari ; l’Anna Borbonet i Macià (Barcelona, 1935 - 3 de juliol de 2016) en el seu llibre LA VALL DEL BAC , parla de la font de cal Ferrer amb una imatge de la Verge, com una petita capella en aquesta font, amb pedríssos al costat.


Entenc que la font té o tenia una fornicula amb una escultura de la Verge.


Jo no l’he vist mai aquesta font, ignoro si encara hi es.


No he trobat mes informació al respecte.


Ningú parla d’aquesta font .


 Si en se quelcom mes li dic


L’Olga Sacrest Roca, aprofitava  - ella té la sort de poder-ho fer, la resta estem reclosos als nostres municipis/comarques des de fa quasi un any – una visita a la Vall de Bac  , i  recordant  que havíem parlat d’aquesta  Font i de la imatge de  la marededéu, la retratava i em feia arribar les imatges. 









Es confirmava fil per randa el que ens havien anticipat  des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) em deien;  no tenim constància de cap capella, això de la font amb una petita capella té tota la pinta de ser . o be un pedró de camí.,  o be la mateixa font amb una petita fornícula amb una marededéu; ens aniria molt be pogué saber l'advocació que té o tenia  aquesta imatge de la Marededéu, per la col·lecció mariana. Em confirmava el Josep Sansalvador Castellet la font està dedicada a la Mare Admirable


Qualsevol persona i/o entitat que ens pugui ampliar aquestes dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com  té des d’ara el nostre etern agraïment. 


La part més antiga de Cal Ferrer és al costat de tramuntana. Disposa de baixos, dos pisos i golfes, coberta amb teulat a dues aigües. Està construït amb pedra menuda. Als segles XVIII-XIX aquest edifici es va ampliar pel costat de migjorn, es va bastir un cos rectangular cobert amb teulat a tres aigües de planta baixa i dos pisos. A la façana de migdia s'hi realitzaren dues balconades cobertes i a la de llevant dos pisos de galeries porxades. A la part inferior d'aquesta mateixa façana s'aprecien dues espitlleres. Per la seva construcció es va emprar pedra menuda disposada irregularment, amb presència de maons per a les arcades i voltes, que posteriorment s'emblanquinà. Aquest edifici presenta una llinda on s'observa una enclusa amb la data 1847.


Un dels primers estadants de la casa Fèlix Danés i Casademunt (1776-1841), fou enemic irreconciliable del bandoler afrancesat anomenat "en Boquica" Josep Pujol i Barraca, (Besalú, 26 de setembre de 1778 – Figueres, 23 d'agost de 1815).

http://hispanianova.rediris.es/10/articulos/10a007.pdf


L’Anna Maso Colldecarrera, em deixava un comentari;  Un hereu Danés, es va casar amb l, Antonia Colldecarrera Llongarriu, tots els fills del matrimoni van cursar estudis universitaris.



Família Danés Colldecarrera.


L’hereu, Joan Danés Colldecarrera (La Vall del Bac18 de setembre de 1850 -Olot, 1914)va ser metge i es va establir a Olot.


Esperem que ben aviat s’aixequi aquest estat de “ presó municipal REVISABLE “, si NO HI HA CAP RISC,  segons els Jutges i el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, per anar a votar, perquè es passen la pilota dels uns als altres, oi?.   


Que estiguin tranquils – que ja ho estan, oi?. -   La Cort Penal Internacional (o Tribunal Penal Internacional ) , creat el 1998, exerceix la seva funció de perseguir als que hagin comès crims de guerra, genocidi, o crims contra la humanitat (com són la tortura, l'apartheid, l'extermini, els assassinats, les desaparicions forçades, segrestos, i agressions, la denegació d’auxili, i els delictes per omissió, entre altres), només com a persones físiques, els estats i les seves estructures mantenen intacta la “llicencia per matar “ 


Cuideu-vos molt, la COMUNIDAD AUTÓNOMA DE MADRID, reconeix 22.646 víctimes de la Covid. 19,  LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE CATALUYA , 20.876 .


https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/2103008_cam_covid19.pdf

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

Aquí i allà, les xifres son espaordidores, i sembla que aquest  "laissez faire, laissez passer" no és “casual”, sinó  causal.