dissabte, 12 de juny del 2021

CAN TER. AMER. LA SELVA. GIRONA. Posant nom a les masies que retratava des de tren Olot-Girona , Josep Danés i Torras

 

Demanava ajuda per localitzar  algunes de les masies que retratava el  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) des del tren Olot-Girona,   l’arquitecte  - que té el cel guanyat -  ens  va deixar un valuós patrimoni històric retratat,  encara que no sempre identificat però  ;  sense tenir-ne consciencia posava la llavor “maligna” del que facebook definirà com “ narrador visual” , que  vindria a ser aquell que creu a ulls clucs que una imatge val mes que 1000 paraules.  Aquest “ mal costum”  deixava força incomplerta la tasca del Fons de la Masia Catalana, que no aconsegueixo entendre, perquè no s’ha continuat en els nostres dies.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/ajudeu-nos-identificar-les-masies-que.html


Localitzava per la nota de  l’arxiu “Situació: Prop del Pasteral. Vista des del tren”  , Can Ter, que patrimoni Genacat descriu  com edifici aïllat de grans dimensions i de planta rectangular format per dues cases unides. Les façanes són arrebossades (originalment pintades de blanc) i consta de tres plantes i té una coberta de doble vessant a laterals. Per superar el desnivell, a la part de baix existeixen varis contraforts.



 https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7020/rec/38


http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7318


La façana principal consta, a la planta baixa, de dues portes emmarcades de pedra sorrenca i de dues finestres d'obra arrebossada. Una de les portes té una llinda monolítica horitzontal i l'altra, secundària, té forma d'arc rebaixat i la llinda de tres blocs. El primer pis consta de vàries finestres, una de les quals està emmarcada de pedra sorrenca i té la llinda monolítica. El segon pis presenta una finestra d'obra d'arrebossat.

 

Entre la planta baixa i el primer pis, a la cantonada nord-oriental, existeix una garita defensiva de secció circular adossada les parets. A la part occidental, actualment a l'alçada de la terrassa n'hi ha una altra, una mica més reduïda i sense tanta visibilitat com la primera, ja que la tapa el pou que puja fins la terrassa. Estan fetes d'obra de rajola arrebossada. Al llenç de paret nord, entre les dues torretes adossades hi ha un seguit d'espitlleres i dues grans finestres amb una imponent reixa de ferro de forja.

 

Al sector occidental, a l'alçada del primer pis, hi ha una gran terrassa sobre tres obertures en forma d'arc de mig punt rebaixat de rajola. Per sobre la terrassa, al segon pis, hi ha tres obertures seguides d'arc de mig punt, dues d'elles tapades, amb barana de rajola.

 

El ràfec està format per tres fileres, dues de rajola i una intermitja de teula.


La masia  està datada de principis del segle XIX, amb reformes parcials posteriors. La casa destaca per estar dotada de dues garites de vigilància i espitlleres, situades prop de les cantonades del sector més pròxim a la carretera, l'antic camí de Girona a Amer.

 

A la llinda monolítica de l'entrada principal hi ha gravada, de difícil lectura, la data de 1806.


El líder carlí Ramon Cabrera Grinyó (Tortosa, 27 de desembre de 1806 – Wentworth, Virginia Water, Surrey, Regne Unit, 24 de maig de 1877) conegut com ‘el Tigre del Maestrat’, va utilitzar com a quarter general la masia de can Ter, al terme d’Amer





https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1264531-el-darrer-combat-del-tigre.html


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.