dissabte, 8 de març del 2025

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE PESSONADA, , ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-pessonada-el-pont-de-claverol

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24929

Església entre mitgeres afegida a la rectoria. És una nau amb coberta de dues vessants barrejada de lloses de pedra antigues i teula àrab.


A la façana situada a la testera de la nau hi ha una porta dovellada de mig punt, rosetó senzill, espadanya d'una obertura i campanaret afegit de rajol i coberta de pissarra.

Els murs exteriors són de carreus reblats de pedra del país. El campanar i successives cobertes es troben molt deteriorats. Hi ha dues campanes de bronze.

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs i si és possible imatges del interior de l’església a l’email castellardiari@gmail.com

https://campaners.com/php/campanar.php?numer=7824

Quan al topònim Pessonada:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=31329

No ens cansarem de recordar que el Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.

L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.