Terrassa 1.915
Antic castell de la ciutat de Terrassa (Vallès Occidental), situat prop de les esglésies de Sant Pere de Terrassa, al costat del torrent de Vallparadís, afluent per la dreta de la riera de les Arenes.
L’'any 1110 Berenguer Sal•la obtingué autorització comtal per a la construcció d'un castell a Terrassa, l'actual castell de Vallparadís, ; tenia el domini sobre la quadra de Vallparadís, que s'estenia a llevant del torrent, i comprenia al s XIV els masos de Palet, la Castlania, Figueres i el Trull.
Prop del castell hi havia l'església de Sant Jaume de Vallparadís.
La família Sal·la adoptà poc després el cognom de Terrassa, i entre els seus membres hi ha personalitats com ara Berenguer de Terrassa, influent canonge de Barcelona que participà en la conquesta de Tortosa i Lleida; Maria de Terrassa, que fundà l'any 1214 el monestir de monges benedictines de Jonqueres, al terme de Sant Pere de Terrassa; Blanca de Centelles, (filla de Bernat i de Saurina de Terrassa) que fou castlana del castell palau per concessió del rei Jaume II i fundà la cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís en fer donació del seu castell patrimonial a una comunitat de cartoixans, que s'hi instal•là pel 1344 amb monjos procedents d'Escaladei i de Sant Pol de Mar. El primer prior fou Berenguer de Plana.
Hom construí un claustre al pati del castell i una església (iniciada el 1345) entre la torre central i el mur de les parts del N i de l'E, a més d'una sala capitular a l'E del claustre.
La nova comunitat fou dotada amb rendes i jurisdiccions a Terrassa, i aviat adquirí el castell de Pera, a Sant Llorenç Savall, i altres béns.
En 1373-74 fou fortificada.
El 1413 el prior Domènec Bonafè, en recerca d'una major tranquil•litat, inicià la construcció de la cartoixa de Montalegre (la comunitat es traslladà interinament a l'antic priorat de canongesses, l'actual Conreria).
El castell cartoixa de Vallparadís fou venut uns anys més tard als carmelitans, que hi fundaren un convent l'any 1423.
El castell tornà en poder d'una poderosa família, ara els Sentmenat, que durant segles havien de tenir una gran vinculació amb els afers de Terrassa a través de la seva propietat de Vallparadís.
L'edifici ha estat restaurat modernament (1947) i convertit en museu municipal d'art.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada