dimarts, 8 de setembre del 2009

Sant Quirze de Subiradells

Anàvem, “ els quatre magnífics” a Taradell, a la comarca d’Osona, al cor mateix de Catalunya.





El nom d'aquesta població , podria - segons alguns autors- tenir un origen àrab i significar "la plana nevada". La Plana de Vic està habitualment afectada per boires, gebrades i esporàdicament nevades.


Altres autors, defensen que Taradell podria derivar dels antropònims germànics romanitzats Taradius ó Taraldus).


Hi ha també els que creuen que l'arrel “tar” és un orònim amb el significat de “pedra” o “turo”. En la meva tesis – personal – un cop visitat el Castell de Taradell, un significat possible fora : turó a la plana nevada.

Ens guiava el desig de veure i retratar, la romànica de Sant Quirze de Subiradells . Aquesta petita capella la trobem a un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o La Roca, envolta d'arbres i al costat d'una gran plaça.





Alguna dada d’interès :






Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Taradell, al lloc de Subiradells i depenia de la parròquia de Sant Genis. L’església de Sant Quirze i el lloc de Subiradells són documentats conjuntament l’any 989, quan Edelmar en el seu testament, deixà el seu alou de Subiradells a Sant Pere de Vic. És possible que aquesta disposició no es complís ja que l’any 1095, quan el bisbe de Vic arrendà al Canonge Guillem de Taradell l’alou de Subiradells, va posar-li com a condició que havia de refer la capella perquè es trobava derruïda.


Des del segle XII hi hagué un sacerdot beneficiari que tenia cura del culte, Al segle XIV la capella quedà vinculada a la família Madriguera que n’obtingué el patronat, fins que la van cedir a la parròquia de Taradell a finals del segle XX. Prèviament, durant la Guerra Civil, va ser profanada. Actualment s'hi torna a practicar el culte, després d'haver estat restaurada.


Consta d’una sola nau amb un absis semicircular obert a llevant i coberta amb volta de canó.


L’absis és totalment llis i te una sola finestra d'una sola esqueixada, ja que exteriorment té forma d'espitllera.


L’entrada al temple torna a estar en el canto de migjorn, desprès que en el segle XVII es va construir una nova porta en el mur oest. Està protegida amb un arc de mig punt adovellat, sense cap decoració. Durant les darreres obres de restauració es va tapiar l'entrada barroca.

A l’extrem de ponent i coronant el mur fou erigit en època moderna un campanar de cadireta amb dos ulls.


Sempre ha estat dedicada a Sant Quirze i Santa Julita i la presideix una valuosa imatge d'alabastre dels màrtirs Santa Julita i del seu fill Quirze, obra de l'escultor taradellenc Josep Ricart, feta l'any 1960. Fou restaurada l’any 1967, agrairem – si algú les conserva – la tramesa d’alguna imatge d’abans d’aquesta data.


L’Antoni Ibáñez Olivares, el Feliu Añaños i Masllovet, el Tomàs Irigaray i Lopez, i l’Antonio Mora Verges, us recomanem molt fer una visita a Sant Quirze de Subiradells.


© Antonio Mora Vergés