dissabte, 3 de juny del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE MASARBONÈS ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. MASLLORENÇ. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés fins a Masarbonè del que ens diu l’enciclopèdia catalana; que és a l’extrem de llevant del terme de Masllorenç , a prop del de la Bisbal, volien retratar l’edifici que acollia l’escola abans de la dictadura franquista com havíem fet en 1132 ocasions anteriors arreu de Catalunya.

Explica l’Enciclopèdia que no es coneix l’origen de la caseria, que el 1365 formava part del terme del castell de Puigtinyós i era de G. de Subirats.

A Catalunya, el prefix mas, formant part del nom i/o separat amb preposició de no és infreqüent : Mas de Barberans , Masarac, Masdenverge, Masllorenç, el Masnou, Maspujols, Masquefa, el Masroig, Massalcoreig, Massanes, Massoteres, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Mas de Bondia, Masarbonès ,... , EN TOTS ELS CASOS l’origen és un mas, o un grup de masos, que donaran primer a un terme disseminat, i més tard a un nucli al voltant d’algun dels masos.

En agradarà rebre imatges i dades dels edificis que acollien les escoles d’aquests nuclis abans de la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El 1708 consta amb 9 cases i 31 habitants.

El 1719 pertanyia, com Masllorenç, a Joan de Pinós (Badalona, 1672 - San Pier d'Arena, Gènova, 1745), Cinquè comte de Savallà, setè comte de Peralada, cinquè marquès d’Anglesola i vescomte de Rocabertí, amb 9 cases esparses i 34 habitants.

El 1787 tenia 52 h i batlle propi, i ja consta la seva església, neoclàssica, dedicada a sant Bartomeu, un petit edifici amb campanar d’espadanya.

El 1830 tenia 105 habitants

A mitjan segle XIX, 20 masos componien el terme, amb consideració de llogaret i depenent ja de Masllorenç com també la seva església.

En les primeres dècades del segle XX els veïns aixecaven a torn de poble l’escola, que es tancava l’any 1971


Masllorenç, ‘la capital’ tenia escola pròpia des de mitjans del segle XIX. Ens agradarà rebre'n una imatge a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Dinàvem a l’Era de Masllorenç, degustàvem un menú senzill, fet amb productes de la terra, a un preu molt correcte, us el recomano.

El feixisme no tenia, ni té cap interès en ‘recuperar’ la història anterior a la sedició militar contra el govern LEGÍTIM de la II República que el portava al poder. Ho entenc, malgrat lògicament no ho puc compartir, està clar que per idèntiques raons el cleptofeixisme encarnat ara en partits ‘presumptament’ democràtics ha posat, posa i posarà tant pals a les rodes com li sigui possible, la meva pregunta però, és força senzilla; quin motiu tenen la resta de politics i partits per fer-los el joc?.

Necessitem l’ajuda de TOTS ELS CATALANS.

A cada llogaret, poble, vila o ciutat hi havia almenys una escola, publica, privada , o confessional – de qualsevol religió -, abans de la dictadura franquista, com diu el Josep Olivé Escarré, a tot arreu hi havia escola, ajuntament, església i cementeri i fins alguns edificis notables. A Catalunya, només per excepció els edificis que acollien escoles han estat considerats ‘ monuments’ , sou pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i dades de la del poble on viviu i/o en el que vareu néixer.

Catalunya us ho agrairà.