Retratava l’edifici d’aquesta església de planta rectangular adossada amb dues façanes fent cantonada, Patrimoni Gencat explica que presenta una nau coberta amb volta dividida per quatre arcs torals, amb sagristia i cambril situats darrere el baptisteri. Façanes: la principal està ordenada simètricament amb el portal d'accés de mig punt, amb arquivoltes, l'ultima de les quals s'enllaça amb la línia d'imposta. A sobre del portal, un rosetó. Capcer coronat amb cornisa i arcs cecs. La façana lateral presenta una sèrie d'obertures que no segueixen un ritme unitari i també apareix un tros d'arqueria cega en un tram.
Autors :
Pere Samsó i Heres [ 22 d'octubre de 1852 - Gràcia (Barcelona) + 1891 - Manresa (Bages)] Arquitecte, autor del projecte de l'església.
Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970) Arquitecte, autor del cambril.
Federico Vidal i Gomà Pintor del cambril. Ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i traspàs d’aquest pintor, que potser, potser, va ser en realitat Francesc Vidal i Gomà (Barcelona, 1894 - Barcelona, 1970)
Cronologia:
1887: Començament de l'obra.
1906: Benedicció.
1909: Cremada a la Setmana Tràgica i refeta de nou.
1932: Construcció del cambril.
L’edifici no cridava l’atenció del Josep Salvany Blanch en la seva visita a Manresa l’any 1912.
Ens agradarà rebre imatges del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com
https://www.manresa.cat/docs/arxius/doc_contingut_10578.pdf
ESGLÉSIA DE MONTSERRAT R017
En la tasca de divulgació del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, ens trobem contínuament amb entrebancs; tenim clar que escriure en català i de Catalunya, desagrada profundament a determinats ‘col·lectius’, ens sorprenia relativament però, que si afegís Facebook; des d‘uns dies ençà el sistema, persisteix , en allò de ‘ estas bloqueado, si no te parece correcto nos lo dices, y haremos lo que nos de la gana’ . Avui 26.01.2018 , CONTINUO doncs en ‘llibertat vigilada’ , si podeu compartiu vosaltres aquests posts. Gràcies.
Els preguntava – als de Facebook – si la restricció té connotacions polítiques, ras i curt, si obeeixen a instruccions dels Partits de l’eix del mal. La persistència del bloqueig esvaeix els meus dubtes.
Facebook no té un sistema de garanties per als usuaris, que podria evitar aquestes situacions abusives. Únicament tenim – de moment – la possibilitat de denunciar-ho davant de l’opinió pública.
Hi ha alguna manera de fer saber aquesta situació al Mark Elliot Zuckerberg (White Plains, EUA, 14 de maig de 1984)?. Dubto molt que sigui conscient d’aquesta transgressió per part de la filial en llengua castellana.
Antonio Mora Vergés
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada