dijous, 21 de maig del 2020

NECRÒPOLIS DE SANT MARTI DE LES TOMBETES. MOROR. SANT ESTEVE DE LA SARGA, EL PALLAR JUSSÀ. LLEIDA.

El Raul Pastó CEballos s’arribava fins a Sant Martí de les Tombetes , al terme de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars jussà, reprodueixo de : https://surtdecasa.cat/pirineus/entorn/montsec-vista-docell-nord



És una necròpoli sorprenent. Es tracta d'un despoblat situat a Moror, també a Sant Esteve de la Sarga.

El conjunt conserva estructures que es remunten a l'època iberoromana, però sembla que va ser despoblat al final de l'Edat Mitjana.

Com a elements destacables hi ha el camí d'accés, en part empedrat, en part excavat a la roca en forma de graons.

A la part sud del poblat, resulten sorprenents les tombes excavades a la roca, orientades a l'est, i amb la peculiaritat de tenir un petit desnivell al fons, deixant més elevat l'espai on aniria el cap del difunt. Si bé, totes han estat espoliades, la darrera en descobrir-se ha proporcionat abundant material ceràmic, restes d'ossos de diversos individus i restes de fauna.

Més a llevant del poblat, hi trobem les restes d'una petita esglesiola, consagrada a Sant Martí, de construcció molt tardana.

També es conserven restes de muralles, habitatges, i sitges.

La fotografia em feia dubtar, havia estat una sitja - cavitat subterrània destinada a guardar-hi productes collits del camp, especialment cereals- o un forn de pega ?.


http://trailsantllorenc.blogspot.com/2012/08/forns-de-pega-de-sant-llorenc-del-munt.html#.XsUNAGgzbIW

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/02/els-forns-de-la-vall-deliciosa.html


Aquest indret és un dels llocs d’obligada visita si algun dia tenim ocasió de tornar a circular mb llibertat per Catalunya

https://www.serradelmontsec.com/sant-marti-tombetes-montsec/#La%20Necr%C3%B2polis%20de%20Sant%20Mart%C3%AD%20de%20les%20Tombetes

http://www.ub.edu/lamub/node/16?language=en

El Josep Sansalvador Castellet, arxiver del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) em feia saber que la Capella de Sant Martí de les Tombetes fou una de les 63 esglésies romàniques que descobrí en Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930 ) la dècada dels 70 del segle XX.

Que Sant Martí de Tours, intercedeixi davant l’Altíssim en aquesta època de tribulació.