L’ Olga Sacrest i Roca, retratava l’any
1986 el mas les Cols,a la Carretera de la Canya, al
barri de la Rosaleda, al terme d’Olot, a la comarca de la Garrotxa.
La descripció de Patrimoni Gencat està un xic desactualitzada; gran casal de planta rectangular amb el teulat
a dues aigües i les vessants vers les façanes principals. S'utilitzaren carreus
ben escairats per fer les obertures i els angles de l'edifici. Té baixos,
planta noble i pis superior. La porta principal és a la façana oest i a la
llinda presenta la inscripció de la data de 1779 i dibuixos estilitzats. La
façana més remarcable és la sud: els baixos tenen tres grans arcades de mig
punt; la planta noble presenta dues arcades de punt rodó sostingudes per columnes
de base quadrada i capitells trapezoïdals i al pis superior hi ha sis arcades
de mig punt. Tot el conjunt està voltat per un alt mur amb porta d'entrada
d'arc de mig punt i petit teulat a dues aigües.
Des del maig de l'any 1990 s'hi ha establert el restaurant «Les Cols»,
l'únic d'Olot que va obtenir dues estrelles Michelin,[ sota la direcció de Fina
Puigdevall Nogareda (Olot, 30 de maig de 1963) .
La seva cuina es caracteritza per la utització de productes i matèria primera de la seva terra, de la comarca de la Garrotxa, treballant, a més, per la seva recuperació.
Entre aquests hi ha el fajol, la patata de la Vall d'en Bas, el blat de moro,
l'aviram, el fesol de Santa Pau, la ratafia, el tortell d'Olot, el porc i els
embotits, la truita de riu salvatge, els caragols, el porc senglar, la tòfona,
la castanya, el nap, els bolets, les herbes i les flors, etc....
Al llarg d'aquests anys ha participat a diversos congressos tant a nivell nacional
com internacional.
El restaurant Les Cols compta amb
dues estrelles Michelin (la primera concedida l'any 2005 i la segona el 2010) i
dos Sols de la Guia Repsol.
El restaurant Les Cols és conegut, a
banda de per la seva cuina, per la seva decoració.
L'any 2003, RCR Arquitectes va remodelar totalment les seves dependències.
Destaca especialment la sala, amb una gran taula i on el color daurat és el
protagonista.
Fina Puigdevall va ser finalista al premi Garrotxí de l'any 2010.
El desembre de 2018 li va ser
concedir el Premi Nacional de Gastronomia 2019 com a reconeixement per a la xef
del restaurant Les Cols d'Olot.
El 2005 s’hi feia per l'estudi
d'arquitectes RCR una transformació i un eixample considerable, tot i conservar
els elements essencials. L’obra va contribuir a fer-los guanyar el premi Pritzker.
S'hi van afegir un menjador i uns pavellons que serveixen d'hotel.
https://lescols.com/fina-equip/
Sense oblidar les seves arrels, el mas les Cols, que havia estat utilitzat com
a caserna en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars
feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, ha fet un viatge del món rural a la
excel·lència gastronòmica.
Olga Sacrest Roca, MASIA DE LES COLS. Molta història , reconeguda
restauració i sensibilitat exquisida en l’allotjament. 6 febrer 2021
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada