La Lourdes Fusté Perán, publica una fotografia a la pàgina TIANA EN IMATGES sense cap peu informatiu ; li deixava un prec, Nom de la casa?
Em contestava Cals Frares, el Mapa de Patrimoni en diu; antiga masia transformada en casa senyorial. Té planta rectangular i l'alçat es distribueix en baixos, dos pisos, unes golfes i una coberta amb quatre vessants. Destaquen els annexos laterals, molt importants, com ara, un porxo de deu arcades sostingudes per pilars i amb elements decoratius neoclàssics com ho són les balustrades i les hídries. A la banda dreta, un accés directe duu a una petita capella.
És important assenyalar quins són els elements que formaven part de la construcció inicial: a la façana es poden veure les llindes, brancals i llindars de pedra que ja formaven part de l'antic mas, així com la porta adovellada, d'arc de mig punt, que a la reforma posterior fou coberta per un balcó amb balustrades suportat per columnetes de ferro colat.
Cal destacar, a la decoració, el frontó o coronació de la façana realitzat amb terra cuita, que representa motius vegetals que envolten un rellotge de sol. Damunt de totes les finestres ho a garlandes pintades i amb elements florals.
La capella és un edifici religiós d'ús particular, de planta rectangular i una sola nau. El coronament ha quedat dins un mur més alt degut a la construcció d'un passatge directe entre la casa i la capella. Aquest coronament curvilini que combina les línies còncaves i convexes és l'únic element que dóna una mica de dinamisme i ritme a la petita construcció.
Com és mal costum, cap dada de l’advocació de la capella, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com
Ho demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín)
Rebia un email del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín) acompanyat d’un parell de fotografies, en el que em deien; Capella de la Marededéu de la Concepció, Casa dels Frares o Cal Bachs, Sense culte, Tiana, Maresme
Data fotografia color Josep Sansalvador Castellet 2-IV-1988
Data fotografia b/n Josep Maria Gavín Barceló 22-IX-1984
El Josep Maria Toffoli Carbonell, em deixava un comentari , la Capella es del segle XVIII , s’hi venerava la Immaculada Concepció de Maria, dita també la Puríssima Concepció.
La porta d'entrada presenta la llinda i els brancals de pedra. Al bell mig de la façana hi ha una finestra ovalada i a ala part superior es pot veure una empremta circular sense que en l'actualitat s'hi distingeixi res a l'interior.
Can ( casa d’en ) implicava el reconeixement de la titularitat dominical – la propietat – i un cert distanciament social, el Cal ( casa d’El) no implicava cap reconeixement en l’àmbit dels drets reals, i denotava una certa proximitat i confiança, que intuïm devien conrear els frares agustins. Us deixo una pregunta, a l’època dels frares Agustins la casa va fer funcions d’escola ?.
El Can es feia servir més en l’àmbit agrícola i/o rural, i el Cal en l’àmbit urbà.
Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon - el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al seu ensenyament, a mi en té revoltat.
A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “ a por ellos “; s’han acostumat a fer les seves maleses amb plena consciència de la seva immunitat.
Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?
En la infinita confiança en Déu, maleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada