dimarts, 14 de novembre del 2023

SANT POL I SANT SEBASTIÀ DE CABANABONA. LA NOGUERA

 

Llegia;  l’actual capella de Sant Pol és un edifici de factura barroca, datable amb anterioritat al 1798, data que consta en el seu paviment, que conserva en el seu costat nord l’antiga capella alt-medieval, utilitzada com a local secundari de servei a la capella moderna. En el moment present el temple romànic es troba en curs de rehabilitació i dignificació.

 

La seva estructura és d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, molt deformada, com les parets laterals, que presenten un acusat desplom generat aparentment per l’acció de l’empenta de la volta i dels fonaments.

 

La nau és capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau mitjançant un arc presbiteral, sense brancals, que arrenca d’impostes bisellades, de les quals només es conserva la del costat nord.

 




https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/06/goigs-sant-pol-bisbe-i-martir.html

Actualment, s’accedeix a la capella des de l’edifici modern, per una porta sense caràcter que s’obre en la seva façana sud. Tanmateix, l’accés des de l’exterior s’efectuava per la façana de ponent, a través d’una porta amb arc dovellat, que respon, clarament, a una reforma de la porta original. Tampoc sembla original l’ull de bou adovellat situat en la mateixa façana, per sobre la porta. A l’absis s’obre una finestra quadrada, de factura tardana, al costat de la qual es conserven els brancals de la finestra original, de doble esqueixada, com la que es conserva en la façana sud, oberta dins la capella moderna i que és resolta amb una llinda retallada interiorment en arc.

 

Les façanes visibles són totalment mancades d’ornamentació, i en la del nord es conserven quatre contraforts, construïts en època indeterminada per suportar la deformació de la volta i els murs.

 

L’aparell és format per carreuó irregular, escairat, disposat en filades uniformes i irregulars, i la volta és de formigó de calç, encofrat amb taulons, amb pedres disposades a plec de llibre; aquests elements palesen una obra rústega, sense excessives intencions arquitectòniques, datable dins la segona meitat del segle XI per les seves característiques constructives.

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/06/goigs-sant-pol-bisbe-i-martir.html


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-pol-de-cabanabona


https://www.google.com/maps/place/Ermita+de+Sant+Pol+de+Cabanabona/@41.838893,1.1920106,100m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x12a6818b565034a1:0x347f95bc62bc8e8!8m2!3d41.8388853!4d1.1924231!16s%2Fg%2F11f0wzsxxg?entry=ttu


Patrimoni Gencat  NO FUNCIONA el 31.10.2023, i des de  fa dies, i no ens han donat cap explicació.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22149


El món ha girat els ulls al horror que succeeix a Gaza




Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.


Que Sant Pol, Sant Sebastià  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»