Sortíem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, d’ Argentona sense el canti d’aigua que volíem portar al nostre net Pere, anàvem a la recerca del Monestir de l’Oasis, i m’aturava per retratar la capella (Oratori o petita església dedicada a un sant, generalment amb un sol retaule, i situada fora de poblat o utilitzada amb certes restriccions per al culte públic), en altre temps la denominació més escaient era ermita ( Capella situada en un paratge despoblat ) dels Sants Sebastià i Innocenci; fou instituïda l’any 1532 per Antón Llentisclar de la família Llentisclar del veinat de Clarà.
Durant el segle XIX i concretament entre el 27 de desembre de 1829 i el 22 de maig de 1830, la capella es va utilitzar com a parròquia, amb el trasllat de Santíssim Sagrament, ja que l'església de Sant Julià va ser considerada profanada a causa d'una batussa entre dos escolanets a dins del temple, en algun lloc llegim però que hi hagué vessament de sang.
En el període (1936-1939 - que anomenen genocidi contra Catalunya - la capella va servir de magatzem a l’exèrcit republicà en la seva retirada.
És un edifici de planta rectangular allargada que acaba en un absis – no teníem ocasió comprovar-ho perquè ningú va respondre a les nostres veus- , la façana amb un portal de llinda recta , presenta una finestra a cada banda , i un petit campanar d’ espadanya on llueix la campana anomenada l’Elvira.
la Capella es va restaurar a mitjans del segle XX, i novament al maig de 2012 , la Colla de Nats el 1955 de la Vila , n’ha realitzat l’arranjament de la façana.
Trobava sortosament el treball de FRANCESC LLADÓ, JULIÀ LLADÓ, ENRIC SUBINÀ i DAVID PARELL ‘la capella de sant Sebastià d'Argentona’, que trobareu en aquest enllaç :
http://www.raco.cat/index.php/Fonts/article/viewFile/128807/178427
Contràriament pel que fa al Monestir de l’ Oasis, advertia una manca absoluta d’informació, que sou pregats d’ampliar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada