dimecres, 18 de juliol del 2007

Josep Obradors, el geni oblidat per Sabadell







Em servia la imatge de Goya , en la que veiem al Déu Saturn devorant al seu fill.

Sabadell, la ciutat que en altre temps, parlava de Barcelona, com “ el barri marítim “ , havia fet de l’oblit dels seus fills insignes tot un esport.


Havia trobat aquí i allà, alguns bocins d’informació que confirmaven pel que fa al Josep Obradors, la qualitat d’artista i de visionari; el trobava relacionat amb tasques d’impressió i/o edició; sembla que l’empresa s’anomenava impremta Sabadellense. Avui, se la coneix com la Imprenta Figuerola.

Havia vist fotografies seves d’algunes activitats socials d’importància al començament del segle XX; també per les seves relacions amb Castellterçol, havia vist imatges d’aquella població i d’algunes més del Moianes.

Els meus esforços per vincular a la recerca d’informació, persones i entitats significades, havien resultat estèrils.

Tenia coneixement que des de Castellterçol, s’interessaven també per aquesta singular figura vallesana, que havia tingut un paper cabdal pel que fa a la fotografia – algunes escenes del Sabadell d’aquell període únicament les podem conèixer gràcies a la seva tècnica i esforç - , també en el camp de les postals calia fer-li un lloc d’honor, al costat de noms, com Viazo i/o Roisin.

Tampoc vaig trobar receptivitat a la meva oferta de sumar esforços.

L’únic que podia fer, - que faig amb aquesta publicació - era recollir aquesta minsa informació, i col·locar-la a la vista de moltes persones, en l’esperança que alguna d’elles, s’avingui a donar-me llum, que no fum, pel que fa a les dades biogràfiques, del Josep Obradors, editor i fotògraf de Sabadell, en el període previ i immediatament posterior a l’anomenada Cruzada Nacional.

Qualsevol informació, per mínima que us sembli serà ben rebuda a amora@moianes.net

Des d’ara gràcies a tots.

(©) Antonio Mora Vergés